Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur vill du har det när du blir äldre?

En insändarskribent resonerar kring hur man vill bo när man blir äldre.

Anmäl text- och faktafel

Jag pratade med en bekant som bor på Balder härom dagen, en 76-årig dam som idag inte behöver något äldreboende men som har insett att ställa sig i kö inte fungerar då det inte finns lediga platser på något äldreboende. Tiden tills det byggs något äldreboende är för lång och på det sättet menar hon att hon inte har tid att stå i kö, förklarar hon.

Hur vill du ha det när du blir äldre, frågade hon? Jag funderade en stund över frågan. För de allra flesta av oss har förmånen att trots allt kunna tänka på framtiden. Låt oss för enkelhetens skull säga att vi önskar att vi får vara hyggligt friska och krya, vad hoppas du då om ditt liv? Kanske är det också där våra samhällsfunktioner ska börja? Hur vill jag själv ha mitt liv som äldre? Så länge det är möjligt vill jag kunna ha eget boende, eventuellt med stöd om så behövs.

Jag vill sedan själv kunna välja när det är tid för mig att ta plats vid äldreboende. Det kanske är olika, men för egen del så bor jag helst på ett äldreboende i det område där jag bott och verkat innan äldreboende blir aktuellt. För det är ju där jag känner igen mig, har mitt föreningsliv, mina vänner och kanske familj.

Det finns faktiskt inget ”sen” för många av de äldre men i Nynäshamns kommun går det hand i hand med tidigare äldrefrågor. Det där med äldreboenden tycks kommunen aldrig komma till skott med. Där är också ett ”sen”. Att det ”sen” gör att köerna bara blir längre och längre gör att det inte alls så kul att tänka på frågan - hur vill jag ha det när jag blir äldre?

Varje undersökning visar att familj, vänner och föreningsliv är det viktigaste för att äldre människor ska må bra. Då kommer man fram till att verksamheten på Balder blir enormt viktig. Det känns inte bra när ordförande i socialnämnden och förvaltningen ifrågasätter verksamheten på Balder och utreder lokalfrågan om den går att avveckla och på så sätt spara pengar. Att inte bygga äldreboende gör att de äldre får vänta i kön och på en samlingsplats värd namnet. Åsikten är att det nu finns viktigare prioriteringar i Nynäshamns kommun än en samlingspunkt på Balder för de äldre.

Det är ingen bra framtid för en 76-åring. En 76-åring ställer sig inte i kö om kroppen fungerar. Den tiden är allt för dyrbar för en 76-åring. En 76–åring behöver en samlingslokal som Balder ”nu”, inte ”sen”. För många 76-åringar kommer då aldrig att få uppleva en ny gemensamhetsplats. Inom den privata affärsvärlden hade man enkelt uttryckt och förklarat att kunden, det vill säga de äldre blivit blåsta på en gemenskap som så väl behövs.

En prioritering av en samlingslokal som Balder och byggnation av äldreboende måste ske ”nu”. På något annat sätt går det inte kalla sig trovärdig om man verkligen vill göra något för sina äldre. Och inte ”sen” då är det för sent.

Besökare på Balder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel