Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Kommunen kommer att söka bidrag för habiliteringersättning"

I ett svar på en insändare skriver socialchefen Marlen Terrell att Nynäshamns kommun kommer att söka det riktade statsbidraget för att kunna höja habiliteringsersättningen.

Anmäl text- och faktafel

Svar på insändare med rubriken ”Dumt av kommunen att inte söka riktat statsbidrag”.

Hej. Du skriver att ”Nynäshamns kommun tackar nej till ett statligt bidrag för att höja ersättningarna till personer i daglig verksamhet”.

Jag kan förstå att du reagerar på att vi inte har sökt bidrag till den så kallade habiliteringsersättningen som ska stimulera personer att delta i en daglig verksamhet och som ska gå till kostnader såsom utflykter, lunch, etcetera. Så här i efterhand, när vi har förstått reglerna bättre, tycker även jag att det är olyckligt.

Förklaringen till att vi inte sökte bidraget är att det är ettårigt och vi såg inte möjligheten att höja timersättningen under ett år för att sedan sänka den om vi inte fick beviljat bidrag nästkommande år. Vi trodde helt enkelt att höjningen skulle vara bestående och att kommunen fortsättningsvis skulle stå för mellanskillnaden om vi inte beviljades bidraget igen. Nu vet vi dock bättre. Vi kan höja ersättningen för ett år och då också säga att den är tillfällig. Det innebär att vi kommer att söka bidraget nästa år.

Det verkar kanske underligt att vi inte kan stå för mellanskillnaden om vi inte får fortsatt bidrag. Förklaringen är helt enkelt att vi i nuläget inte har ekonomi till det. Det betyder dock inte att vi inte tycker frågan är viktig. Det anser vi och det är också anledningen till att vi höjde timersättningen till det dubbla år 2015. Därmed låg vi bland de kommuner i landet med högst ersättning.

Marlen Terrell, socialchef Nynäshamns kommun