Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Kommunen vilseleder friluftsmänniskor för att locka besökare till Torö"

På ogiltig grund gör Nynäshamns kommun reklam för Ören och stenstranden som ett besöksmål, anser en insändarskribent.

Anmäl text- och faktafel

Svar till "Representant för Torös unika natur och det rörliga friuluftslivet", NP 11/10.

Som boende i närområdet undrar jag givetvis hur du får din information från länsstyrelsen. Konstigt att inte tomtägarna har fått den i så fall!

Det verkar ha undgått dig att fastigheterna längs med stenstranden är olika. Vissa har sjötomt med vatten inräknat och vissa är strandnära tomt ner till havsgräns. Detta framgår på tomtkartan över området. Det finns ingen lag som säger att du som fastighetsägare inte får använda din egen tomt för att förvara din egen båt på eller liknande.

Tycker du/ni att båtägaren skall släpa båten ur sikte för att du ska kunna gå där? Om du som friluftsgäst vill gå på annans tomt så får du lov att gilla läget. Mig veterligen finns det ingen annan kommun i Sverige som inskränker äganderätten till sin egen fastighet.

Åk till Lidingö eller Värmdö och gå på andras tomter så blir du ifrågasatt och anmäld. Om du är i Nynäshamns tätort och vill gå på strandlinjen på privat tomtmark så blir du ifrågasatt av tomtägaren omgående! Där finns inget osynligt tomtavgränsande? Rättvist? Lagligt?

Men den här kommunen har exploaterat stenstranden och Ören i sin reklam för kommunens friluftsliv på ogiltig grund. Kommunen har vilselett friluftsmänniskor genom att säga att det är fritt fram på privata tomter på Ören och stenstranden.

Det är inte fritt fram att vistas på riktigt alla tomter på Torö. Det finns tomter som har tomtplatsavgränsning som är hela tomten. Inte ens strandskyddet gäller fullt ut på dessa tomter. Detta finns dokumenterat hos länstyrelsen som du har bra kontakt med.

Kommunen verkar inte känna till det, vilket är otroligt. Vad som retar mig i din klagan är att du inte har alla fakta och tar tillit till "en önskan" hos kommunen. Ta reda på fakta och svensk lagstiftning.

Någonstans måste väl även en friluftsrepresentant kunna förstå att det här är fel mot fastighetsinnehavaren? Kanske dags att du presenterar dig snart och kommer med fakta som stämmer med verkligheten.

Representant för "rätt ska va rätt" gällande det rörliga friluftslivet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel