Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kommunens svar om "Julia"

Svar på insändaren med rubriken ”Varför accepterar Nynäshamns socialtjänst inte autistiska barn?”

Utan att röja sekretessen i det enskilda ärendet ska vi försöka ge svar på de frågor som ställs av ”Föräldrarna till en underbar men nu mycket skadad flicka” i insändaren. Det gör att vi svarar övergripande bland annat om hur ett omhändertagande av barn går till.

I insändaren ställs några frågor till kommunen, till exempel: ”Tycker ni att Enheten för Barn och Ungdom har behandlat vår dotter på ett sätt som ni tycker att man bör behandla autistiska barn med speciella behov?” och ”Arbetar enheten rätt enligt uppdraget ni gett?”.

Att få sitt barn omhändertaget av socialtjänsten är utan tvivel svårt för vårdnadshavare, oftast håller man inte med om bedömningen eller kan acceptera beslutet. I processen ligger största fokus alltid på barnets perspektiv, men vi är också måna om att på olika sätt försöka kommunicera med vårdnadshavarna och att ha en regelbunden kontakt med dem.

Ett ingripande från socialtjänsten kan se väldigt olika ut. I de flesta fall föregås insatser med erbjudande på frivillig väg till familjen. I andra fall kan det ske omedelbart i samband med en akut händelse där det är fara för barnets hälsa och liv.

Om socialnämnden i sin utredning kommer fram till att ett tvångsomhändertagande inte går att undvika kan inte en diagnos som autism styra beslutet. Däremot är vi noga med att, i de fall ett barn exempelvis har autism, ta in uppgifter från Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) för att höra vad de gör för bedömningar kring det enskilda barnet. Den informationen ligger sedan till grund för var barnet ska placeras och hur kontakten med barnet ska se ut.

Att tvångsomhänderta ett barn är en mycket genomgripande åtgärd som inte fattas av en enskild tjänsteman utan både chefer och politiker är med och fattar beslutet. Därefter går ärendet alltid vidare till Förvaltningsrätten som, i det aktuella ärendet som insändaren refererar till, har slagit fast att Nynäshamns kommuns bedömning är korrekt. Detta domstolsbeslut är en offentlig handling.

Om det finns misstankar om att socialtjänsten fattar ett felaktigt beslut kan man kontakta Nynäshamns kommun eller göra en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som är socialtjänstens tillsynsmyndighet.

Vi är alltså begränsade i våra möjligheter att svara på alla frågor här i tidningen, men ”Föräldrarna till en underbar men nu mycket skadad flicka” är förstås varmt välkomna att kontakta mig.

Marlen Terrell, tillförordnad socialchef

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel