Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Låt "Julia" få komma hem till sin familj

Till berörda beslutstagare.

Det har kommit till vår kännedom i kontakt med våra medlemmar, ”Julias” föräldrar och inte minst via medial uppmärksamhet kring fallet, att det kan bli tal om fortsatt beslut av omhändertagande enligt 2§ LVU av deras dotter.

Ett tragiskt exempel där det gått fel från början på grund av okunskap kring barnets autismspektrum-diagnos. Det blir fler och fler barn som far illa i samhället när myndigheters okunskap och starka tilltro till lagar och förordningar inte tar hänsyn till barnet och dess förutsättningar. Barn med autism är särskilt utsatta.

Detta måste få ett slut, snarast!

Barn är i behov av trygghet, rutiner, förberedelse samt bekanta och välkända personer. Detta gäller inte minst barn med autismspektrumtillstånd.

Ovanstående grundläggande behov har ej kunnat tillgodoses vid omhändertagandet av barnet i fråga. Hon har ryckts upp från sin vardag, från sina vårdande föräldrar, sina kompisar och sin trygga tillvaro i sitt hem.

Barnet det handlar om är en känslig tonåring, som har en autismspektrumdiagnos man MÅSTE ta hänsyn till. Autism innebär bland annat brister i kommunikation vilket vi tydligt sett lett till stora problem i detta fall. Den grundläggande anledningen till ingripandet var just ett sådant missförstånd, information som olyckligtvis tolkades fel och ledde till att föräldrarnas dotter ”Julia” rycktes bort ur deras liv.

”Det avgörande vid tillämpningen av LVU är alltid vad som är bäst för barnet. I en konflikt mellan barnets behov och andra intressen ska barnets bästa alltid ges företräde.”

”Insatserna ska präglas av respekt för den unges människovärde och integritet.” Detta är utdrag ur paragrafer i LVU. Det rimmar illa med tillvägagångssättet i aktuella fallet.

Enligt lagtext ska Socialnämnden följa vården genom bland annat samtal med vårdnadshavarna. Till vår kännedom har det gått sju veckor utan att paret fått vetskap om läget för sin dotters hälsa. Är detta ett samhälle vi ska sträva efter? Hjälp istället till att leda Nynäshamns socialnämnd till att bli en eftersträvansvärd föregångare och utbilda er och inblandad personal kring autismspektrumtillstånd och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och fatta korrekta beslut i framtiden.

Enligt 14 § Socialnämnden har ett ansvar för att den unges behov av umgänge med föräldrar och vårdnadshavare så långt möjligt tillgodoses.

Låt ”Julia” komma hem till sin familj, sin trygghet och möjliggör en framtid för henne. Barn har behov av sina föräldrar, vi har bara en mamma och pappa.

Kristofer Erlandsson, ordförande och Marita Skoog Jacobson, kansliansvarig Autism- och Aspergerföreningen Stockholms Län

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel