Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lider med "Julia" och hennes föräldrar

Jag lider med stackars ”Julia” och hennes föräldrar.

Autistiska barn behöver en extrem förutsägbarhet och trygghet, fasta rutiner och en tydlig och lättförståelig tillvaro. De har mycket svårt för alla typer förändringar. Att göra som socialtjänsten gör i det här fallet är att, på oklara grunder, utsätta ”Julia” för, i hennes fall, den värsta tänkbara sortens tortyr. Det är rent ut sagt för djävligt!

Vad jag förstår är den här typen av bedömningar av barn med neuropsykiatriska diagnoser extra vanliga i Stockholms län. Min kusin fick en likartad bedömning av skolan och socialtjänsten i Stockholms kommun.

Hennes son var hemmasittare halva mellanstadiet och hela högstadiet. Skolan och socialtjänsten vägrade se att det var hans diagnos som var orsaken till att han inte ville gå till skolan. De ansåg att det var problem hemma, som var orsaken till hans skolvägran. Efter att hon i åratal hade kämpat för att hennes son skulle få den hjälp han enligt skollagen hade rätt till, blev hon till slut själv anmäld av kommunen för att hon hållit sonen hemma från skolan. Hon blev dömd och fick betala böter. Kommunen kom undan utan skuld.

Varför är det då extra vanligt i Stockholms län? Jag har fått veta att Freuds psykodynamiska teorier har ett mycket starkt inflytande bland psykologer och socialtjänstemän i Stockholmsregionen. Enligt Freuds teorier kan man hitta grunden till, i stort sett, all psykisk ohälsa i missförhållanden i barndomen. Det finns därför många som anser att det föreligger ett stort överdiagnostiserande av neuropsykiatriska diagnoser såsom Autism och ADHD. Det finns till och med de som förnekar att diagnoserna finns överhuvudtaget.

Det är ren och skär skandal att enskilda tjänstemäns och rådgivares okunskap och förnekande av vedertagna diagnoser kan ligga till grund för ytterst tvivelaktiga insatser från socialtjänsten. Att sedan ledningen stöttar dessa tvivelaktiga insatser gör ju inte saken bättre.

Ulf Klernäs

Pappa till tonåring med två, verkliga, neuropsykiatriska diagnoser

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel