Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Lokala krögare behöver hjälp nu"

Thomas Cederblad, krögare i Nynäshamn, skriver i en insändare om behovet av stöd till den hårt pressade restaurangbranschen.

Ta ett banklån! Eller, varför sätter du inte restaurangen i konkurs?

Den frågan får jag från andra egenföretagare och entreprenörer. Det korta svaret är – jag har inte råd. 

Som krögare har jag satsat allt jag äger och lite till i min restaurang. Under pandemins år 2020 har jag sålt mitt hus och min fritidsbåt för att rädda restaurangen och min personals inkomst.

När vi skriker efter hjälp får vi till svar – ta ett banklån! Käftsmäll!

Vilken bank ger ett lån till ett företag med ett förlustår bakom sig, en usel likviditet och framtidsutikter som i den värsta dimma? Vi har erbjudits anstånd med skatter, bra, men anstånd ska någon gång betalas och går jag i konkurs så har jag personligt ansvar för dessa. Går jag i konkurs får jag aldrig tillbaka det kapital jag skjutit till vid försäljning av hus och båt. 

Jag har full förståelse för att vi måste hålla nere smittspridningen, vi har gjort allt som har ålagts oss från Folkhälsomyndigheten, men vi kan inte förstå varför viruset skulle spridas mer efter klockan 20. Om alla följer restriktioner och rekommendationer så borde det inte spela någon roll vad klockan är. 

Åter till frågan: varför sätter du inte restaurangen i konkurs? Ja, hyreskontraktet borgar jag personligen för, inlånade pengar kommer jag aldrig få tillbaka, skatter med anstånd är jag personligen ansvarig för, jag har alltså inte råd att gå i konkurs! Det är det ekonomiska svaret på frågan. 

Det mer personliga svaret är nog att vi, krögare i allmänhet, är ett stolt släkte. Vi är stolta över våra restauranger och gör allt för att rädda dem just nu, men det finns en gräns för vad vi klarar av. Våra förutsättningar att driva verksamhet har förändrats på grund av corona-reglerna, då borde förutsättningar för bidrag och skattelättnader också förändras i samma stund. Jag startade min verksamhet under helt andra förhållanden, med dagens förutsättningar skulle jag inte öppna en restaurang.

Riktade stöd som skulle hjälpa jättemycket: lägre arbetsgivaravgifter för drabbade branscher, det skulle rädda jobben, hyresstöd till drabbade branscher, det skulle rädda företagen. Det måste vara bättre att människor arbetar, med skattelättnader, för sitt uppehälle än att lyfta a-kassa.

Det är viktigt med riktade stöd och inte allmänna stöd, allt för att även värna om statens finanser. Vissa branscher har ju faktiskt gått bättre under pandemin.

Snälla, vi behöver hjälp, nu!

Thomas Cederblad, krögare i Nynäshamn 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel