Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: LSS-utredningen bör utgå från människors behov

Vi som var med innan LSS (Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade) genomfördes vet hur den personliga assistansen revolutionerat och förbättrat livet för personer med funktionsnedsättning. Den oerhörda höjning av livskvalitet samt ökad frihet och oberoende som den medförde behöver man inte orda om. Den är välkänd.

Syftet med rättighetslagen LSS var att personer med funktionsnedsättning ska kunna ”leva som andra”, bland annat att med stöd av personlig assistans ha rätten till att kunna ha ett eget hem, arbeta, skaffa familj och leva på sina egna villkor. Så är det inte längre.

Våren 2016 kom direktiven (från dåvarande regeringen) till den pågående översynen av LSS, vars huvudsakliga syfte är besparingar.

Rättighetsperspektivet blev ett kostnadsperspektiv.

Syftet med rättighetsreformen tycks helt bortglömd. LSS-utredningen bör utgå från människors behov och rätt till självständighet. En ny reform får inte endast handla om att flytta runt ansvar och kostnader.

Frihet måste försvaras!

Kaisa Persson (L)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel