Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Menar du allvar med beslutet om vår son?

Menar du allvar Antonella Pirrone?

Vi har med ett visst mått av hopp följt dina inlägg i NP om LSS och personlig assistans där du framhållit ditt engagemang för denna grupp utsatta människor. Det är förstås en sak att prata och en helt annan när det väl gäller att leverera.

Vi har en son som haft personlig assistans under ett par års tid men plötsligt fått den indragen efter beslut av dig och nämnden. Detta trots att tidigare kommunal utredning (annan kommun), Försäkringskassan, läkare, arbetsterapeut och Förvaltningsrätten bedömt att behov och rätt till assistans föreligger.

Naturligtvis överklagade vi ditt beslut och ärendet togs åter upp i Förvaltningsrätten. Även denna gång dömde rätten till vårt barns fördel och återförvisade ärendet till nämnden för hantering av den tilldömda assistansen.

Därmed kunde det hela vara nära avslut. Men icke. Ni väljer att överklaga till Kammarrätten. Det känns frustrerande i sammanhanget att ju längre ni drar ut på processen, desto mer pengar sparar ni eftersom utbetalningar inte sker retroaktivt.

Så, Antonella, vad har du främst i åtanke när du fattar dina beslut i nämnden? Den funktionshindrades behov av stöd? Budgeten? Är din tanke att överklaga detta ända till högsta instans så att ni slipper budgetera för vårt barns personliga assistans ytterligare några år? Hoppas att vi inte orkar en vända till? Det kommer inte att hända!

Nu är ni nog snart de enda på jorden som inte tycker att vår son har rätt till assistans...

Besvikna, och faktiskt förvånade föräldrar

Svar direkt: Jag tackar för er insändare som, även om den riktar kritik mot mitt och biståndsutskottets beslut i ert barns fall, ger mig möjlighet att få förklara varför vissa svåra beslut tas.

Som ni förstår är jag förhindrad att kommentera ett enskilt fall men generellt är det så att om socialförvaltningen begär överprövning av ett besked så brukar det handla om att i andra, liknande ärenden, har förvaltningsrätten och kammarrätten givit olika besked. Vi begär då överprövning av formella skäl: Om förvaltningsrättens beslut innebär att vi behöver anpassa och förändra våra bedömningar och riktlinjer, så vill vi att ärendet även prövas i högre instans, innan vi genomför förändringar.

När det gäller er fråga om vår överklagan skulle handla om budgeten, att spara in på assistansen, så är svaret ett självklart nej.

När det gäller Kristdemokraterna så är jag glad och stolt över att det är KD som mest och främst kämpat för att inte försämra LSS. I år lyckades en av våra riksdagsledamöter få igenom att andning och sondmatning återigen ska ses som grundläggande behov för personlig assistans. Och KD fortsätter kämpa för rätten till LSS.

Vänligen

Antonella Pirrone, KD

Socialnämndens ordförande

Nynäshamn

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel