Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nej till gratis mensskydd

Kaisa Persson (L): "Menskoppen är ett betydligt billigare och mer miljövänligt alternativ än tamponger och bindor".

Jag såg när jag tittade på protokollet från senaste kommunfullmäktigemötet (13 juni) att vänsterpartisten Elenore Österberg motionerat om gratis mensskydd för tjejer och unga kvinnor. Hon har beräknat kostnaden för mensskydd till 26400 kronor per person för dessa mellan 12 till 23 år. Det är möjligen rätt om hon med mensskydd menar bindor eller tamponger.

Men det finns betydligt billigare mensskydd. Det blev jag varse efter att en liknande motion behandlats i landstingsfullmäktige. En motion om subventionerade menskoppar hade väckts av Elinor Odeberg (S). Motionen behandlades av landstingsfullmäktige i februari 2017.

Min partikollega Cecilia Elving sa där i debatten: ”Om man går in på ungdomsmottagningen på nätet finns där en beskrivning av menstruation och en beskrivning av mensskydd. Fyra olika är nämnda, menskoppen är en av dem. Där finns också en väldigt bra beskrivning av hur menskoppen används och var man kan få tag på den.”

Menskoppen är ett betydligt billigare och mer miljövänligt alternativ än tamponger och bindor. Den har också en stor medicinsk fördel, nämligen att den inte kan ge upphov till irritation och svampinfektioner, som tamponger kan göra. När jag i dag tittade på nätet fann jag att det just nu gick att köpa menskoppar för 99 kronor styck. Enligt tillverkarna håller en menskopp i cirka fem år. En hundralapp vart femte år kan inte ses som en oöverkomlig kostnad.

Förhoppningsvis avslår kommunfullmäktige motionen om gratis mensskydd.

Kaisa Persson (L)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel