Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ogenomtänkta rekryteringar i Nynäshamns kommun

Återigen rekryterar Nynäshamns kommun personer utan formell behörighet till chefspositioner och min fråga är: Hur tänker man? Är det så illavarslande ansökningar som inkommer att man måste anställa personer med undersköterskeutbildning, vårdbiträdesutbildning eller mentalskötarutbildning till så viktiga funktioner? Det är nedslående och rätt igenom ogenomtänkt.

Hur ska dessa personer sedan kunna söka sig vidare till andra tjänster i andra kommuner eller privata verksamheter. Man tar liksom inte in personer som saknar formell behörighet i sådana rekryteringsprocesser till ledande befattningar. Detta innebär att dessa personer sannolikt blir kvar i vår kommun tills de går i pension och det säger ju sunda förnuftet att det inte blir något bra av det.

Det finns de som suttit i Nynäshamns kommun som chefer i cirka 30 år och varit på samma avdelning lika länge. Var finns då engagemanget, kreativiteten, nytänkandet eller energin? Det ska bli roligt att se hur den nya socialchefen tar sig an sitt uppdrag utifrån det politiska incitament som ska effektiviseras under kommande mandatperiod.

En socialchef ska besitta engagemang, mod och ett nytänkande som skapar både hög kvalitet men också goda förutsättningar för Nynäshamnsbon. Jag hade hellre sett en socialchef med adekvat utbildning på denna post.

Ogenomtänkta rekryteringar!

Svar direkt: Av flera olika skäl är chefsrekrytering både strategiskt och svårt, och vi kan förstås alltid bli bättre. Det är därför bra och sunt med synpunkter, och jag delar din uppfattning om behovet av väl genomtänkta krav. Man kan naturligtvis ha åsikter om våra anställningsbeslut och att någon annan sökande vore lämpligare än de vi anställer, men jag vill ändå påstå att våra chefsrekryteringar inte är ogenomtänkta.

En kravprofil förhandlas alltid före annonsering, och för att komma ifråga måste sökande uppfylla ”skallkraven”, medan ”kankraven” därefter värderas och bedöms. Bedömningarna är sammansatta med mycket ”å ena och å andra sidan”. Vi låter därför flera olika relevanta grupper inom kommunorganisationen medverka i rekryteringsprocessen.

Den som anställs är sällan överlägsen övriga sökande på alla punkter, utan varje kandidats lämplighet behöver bedömas i en sammanvägd helhet. Utifrån inkomna synpunkter formuleras ett förslag till beslut, som därefter MBL-förhandlas med facken.

I rekryteringen av socialchef var förslaget till beslut noggrant övervägt tillsammans med alla de personer som deltagit i rekryteringsprocessen. Sammanvägningen var komplex, men såväl arbetsgivare, fackliga organisationer som politik var helt eniga om det beslut som det politiska arbetsutskottet slutligen fastställde.

Tommy Fabricius

kommundirektör

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel