Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "På Djursnäs värnar vi om naturen och örnarna – vi använder inte blyhagel"

Viltmästaren Martin Liljeholm skriver i ett insändarsvar om hur Djursnäs säteri arbetar för att värna om naturen och om hur man agerar i samband med andjakt.

Svar på insändaren "Slöa jägare plockar inte upp hagelpatroner efter sig – bly hotar havsörnarnas överlevnad".

På Djursnäs jobbar vi ständigt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för vilt och natur i samråd med övriga intressen och verksamheter. 

Våtmarkerna tillför många olika tillskott som gynnar den biologiska mångfalden här i området. Under de två senaste årens torra somrar har våtmarkerna och därmed tillgång till sötvatten vart extra viktiga för alla slags insekter, organismer och andra vilda djur.

I september jagar vi även gräsänder vid ett par olika tillfällen i dessa områden. Under den perioden ställer vi ut gömslen så jägarna inte syns för mycket. Gömslena plockar vi hem när hösten kommer och jakterna är klara. 

Eftersom det är otillåtet att använda blyhagel vid jakt kring våtmarker så använder vi stålhagel. 

Skulle det vara så att skyttarna missar några hylsor under jakttillfället så brukar vi gå och samla upp dem dagen efter jakten. Ibland händer det att vi missat hylsor eller att hylsor trillat i vattnet och sedan flyter i land. Där av brukar vi ibland gå och söka av hela området kring våtmarkerna. Skulle vi ändå missa några så skulle jag gärna se att Kerstin uppmärksammar oss direkt, så vi kan bättra oss. 

Efter jakterna kommer ibland några fågelskådare som har stor kunskap kring örnarna i kommunen och hämtar slaktavfall som läggs ut på speciella platser där dom kan studera örnarna. Dom berättar att det kommer örnar ända från Finland som tar del av bytet efter jakter. 

Örnarna som visar tecken på blyförgiftning kan alltså ha fått i sig det var som helst på sin resa till eller från Nynäshamn. 

Det är inte bara örnarna som uppskattar att ta del av jaktbytet. Det har blivit väldigt populärt och uppskattat att köpa rökta och råa andbröst i Djursnäs viltbod där allmänheten kan handla viltkött. 

Martin Liljeholm, viltmästare och ansvarig på Djurnäs säteri

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel