Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Politiskt käbbel går ut över barnen på Binomen"

Mikael P skriver i en insändare att han anser att de politiska partierna agerar på ett sätt som sätter käppar i hjulet för friskolan Binomen.

Anmäl text- och faktafel

Kommunen och Binomen har under en längre tid försökt hitta en lösning på det problem som uppstått, när kommunen plötsligt kom på att den välskötta och omtyckta friskolan inte kan ligga kvar i Vansta industriområde. Turerna har varit många. En idé var att detaljplanen skulle justeras så att skolan skulle kunna ligga kvar. En annan var att hitta nya lokaler för skolan. Innan valet tävlade partierna om att lova att skolan skulle vara kvar. Nu tävlar de istället om att sätta käppar i hjulet.

Alliansen, med L i spetsen, har motarbetat justeringen av detaljplanen genom att först överklaga beslutet till förvaltningsrätten och, när de inte fick stöd där, uppmana kommunrevisionen att särskilt granska beslutet. Främsta drivkraften verkar vara möjligheten att få in så mycket pengar som möjligt från ytterligare exploatering av industriområdet. Man tror nog att ett förbud mot bullrande verksamhet skulle minska områdets attraktion, och ställer därmed barnens bästa mot en möjlig risk för ett lägre pris för marken.

Oppositionen å andra sidan motarbetar istället möjligheten att hyra in sig i lokaler som blir lediga i Tallbackaskolan. Jag har läst de yttranden som partierna har lämnat in, och kortfattat så vill man prioritera den kommunala verksamhetens lokalbehov. Emma Solander (MP) skriver att de “ser inte behovet av att hyra ut Nibble till en privat aktör då vi är i behov av lokaler för kommunalt bruk.” Man ställer alltså de kommunala verksamheternas trångboddhet mot Binomens överlevnad, och visar med sitt agerande att man anser att det är viktigare att minska några elevers trångboddhet än att andra elever över huvud taget ska kunna gå kvar i sin skola.

Vad man verkar bortse ifrån är att eleverna inte försvinner om skolan läggs ned; de kommer istället behöva tas om hand i den kommunala verksamheten. Därmed löses inte på något sätt lokalproblematiken och trångboddheten. Den redan låga lärartätheten kommer att bli ännu sämre och Nynäshamn kommer ligga kvar i botten på rankningar av landets skolor.

Politiker, vill ni att Binomen ska finnas kvar är det ganska enkelt: Sätt er ner över partigränserna. Gör en lista över alternativ. Stäm av med Binomen och stryk de som leder till nedläggning. Välj det bästa (eller i alla fall minst dåliga) alternativet av de som är kvar. Svårare än så är det inte.

Mikael P

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel