Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Prioritera hållbara resor i detaljplanearbetet"

En cyklande pappa skriver i en insändare om behovet av att planera för cykelvägar.

Kul med nystart i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden! Särskilt roligt att det är en företrädare för ett parti som vill att “cyklismen ska vara en naturlig del av transportsystemet” och som “arbetar för att knyta ihop tätorterna på landsbygden genom bilfria cykelleder” som får hedersuppdraget att leda nämnden. Det ökar förhoppningen om att cyklismen ska bli mer prioriterad i Nynäshamns samhällsplanering.

Förvånande är dock att tjänstemännen inte verkar ha samma mål. I den detaljplan som just nu är ute på samråd för sydvästra Segersängsmotet, verkar man helt ha glömt bort att Segersängsvägen är den enda tillgängliga vägen för boende i Landfjärden, Ekeby och Jursta som vill cykla till pendeltågsstationen eller förskolan i Segersäng. Avstånden är kortare än 5 kilometer och faller därmed helt inom den kategori av resor där cykel lätt kan ersätta bilen.

Trots det utgår detaljplanen från att det inte ska förekomma någon cykeltrafik i närliggande korsningar, och att trafiksäkerheten för cyklister därmed inte behöver beaktas. Man planerar visserligen för cykelvägar inom området, men det hjälper ju föga när det inte finns någon trafiksäker möjlighet att ta sig till och från området. Inte ens möjligheten att cykla mellan pendeltågsstationen och verksamhetsområdet prioriteras, trots att det är kortare än 1,5 kilometer till stationen och många säkerligen skulle kunna kombinera pendeltåg+cykel till de nya arbetsplatserna.

Nynäshamns kommun har som mål att minska andelen biltrafik med tio procent till år 2021. Hur ska det gå till, när kommunen inte ens kan undvika att försämra för befintliga cyklister samt prioritera möjligheten för hållbara resor när nya verksamhetsområden planeras?

Cyklande pappa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel