Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Så arbetar kommunen efter sophaveriet i Botkyrka"

I ett insändarsvar beskriver samhällsförvaltningens chef Alf Olsson hur Nynäshamns kommun följer upp sopbranden i Botkyrka.

Svar på insändare med rubriken ”Hur tänker kommunen följa upp sophaveriet i Kagghamra?”

Hej Barbro Runnqvist, Nynäshamns Naturskyddsförening. Branden i Kagghamra i Botkyrka kommun är komplicerad och drabbar tyvärr invånare i flera kommuner, inte minst i Nynäshamn. Så dina frågor är högst relevanta och jag ska göra mitt bästa för att svara på dem så tydligt som möjligt.

Du frågar: Vilka ämnen i luften mäter mätstationerna i Nynäshamns kommun, ska mätningarna göras på andra platser, vad ska kommunen göra för att mäta dioxiner i nedfallet på marken och vattendrag och planeras provtagningar av grundvattnet i området mellan Gorran och kommungränsen närmare Kagghamra.

1: Det våra mätstationer i Stutby och Segersäng har mätt är om det finns partiklar i luften, inte vilka ämnen. Vilka ämnen som fanns i röken mättes av Botkyrkas stationer närmare brandplatsen. Deras första resultat visade bland annat att när vinden låg på från brandplatsen uppmättes ohälsosamma halter av partiklar och måttliga halter av kväveoxider. Där vinden inte låg på från brandplatser uppmättes låga halter. Resultaten från våra mätningar i Stutby och Segersäng visade på väldigt låga halter av partiklar även när röken låg på från branden. Partiklar kan uppstå vid flera olika källor, exempelvis vid nedbrytning av vägbanor på grund av dubbdäck, vedeldning och som i det här fallet bränder då bland annat sot och metallpartiklar kan uppstå.

2: Vi kommer ta bort stationerna och inte placera dem på andra platser då det inte längre är någon rökutveckling från avfallshögen.

3: Botkyrka kommun kommer att göra en miljöteknisk utredning för att få en uppfattning om spridningen av föroreningar till mark och vatten. Vi ser också över om vi ska komplettera analysen med egna provtagningar för att se om nedfall från röken har inverkat på mark i Nynäshamns kommun. Vår tillsynsmyndighet Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (Smohf) håller i det arbetet.  

4: Vi gör i dagarna en egen bedömning av Botkyrkas grundvattenanalys för att identifiera om det finns privata brunnar i vår kommun som kan ha påverkats. Vi har även tagit extra vattenprov vid Gorran – ett så kallat nollprov – och kommer att ta ytterligare prover löpande under året. Nästa provtagning är planerad till mars/april.

Jag kan även lägga till att Botkyrka kommun har gjort mätningar av så kallade flyktiga organiska ämnen (gaser) som är mer komplicerade att mäta än partiklar. De mätningarna gjordes av ett internationellt expertteam nära brandplatsen eftersom det är mest utslagsgivande. Den skriftliga rapporten från mätningarna väntas vara klar under vecka 9-10. Botkyrka kommun har information om mätningar på botkyrka.se, vi har samlad information om branden på nynashamn.se/kagghamra.

Alf Olsson, förvaltningschef samhällsbyggnadsförvaltningen Nynäshamns kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel