Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Så här jobbar kommunen för en bra integration av nyanlända"

Samhällsplaneraren Elin Giotis berättar i ett insändarsvar vad Nynäshamns kommun gör för att hjälpa nyanlända att integreras i Sverige.

Anmäl text- och faktafel

Svar på insändare med rubriken ”Flyktingfrågan gäller oss alla i Nynäshamn”.

Hej Dan. Du skriver att ”alla som har möjlighet borde engagera sig och hjälpa de nyanlända” och att ”Nynäshamns kommun öppet borde samarbeta med sina invånare för effektiv integration av flyktingarna”. Du funderar även över hur många flyktingar som har kommit till Nynäshamn sedan 2015.

Till att börja så har det kommit 324 personer genom så kallad anvisning från år 2016 när bosättningslagen trädde i kraft. Anvisning innebär att länsstyrelsen fördelar det antal nyanlända med uppehållstillstånd som ska flytta till respektive kommun. Kommunernas ansvar under den tvååriga etableringsperioden är bland annat att säkerställa att de nyanlända har någonstans att bo, att de får tillgång till Svenska för invandrare (SFI) och att de får undervisning i samhällsorientering - där frågor som barnuppfostran, hälso- och sjukvård och arbetsmarknad ingår.

Det vi gör och har utöver det är bland annat:

Etableringscentrum: De jobbar för att nyanlända snabbare ska få arbete eller börja studera. Etableringscentrum har ett tätt samarbete med lokala företagare.

Språkcaféer: Kommunen har eget språkcafé men hjälper också Svenska kyrkan och Röda korset med marknadsföring av sina språkcaféer där nyanlända kan träna språket, få en pratstund, ta en fika och få hjälp med läxor. Caféerna bygger delvis på att allmänheten deltar – vilket många också gör och som vi är tacksamma för.

Kommunens boendeteam: De hjälper bland annat till med frågor som rör boendet samt stöttar nyanlända att hitta eget boende då etableringsperioden är slut – vilket de flesta lyckas med.

Informationsinsats: Just nu jobbar vi med en extra informationsinsats som tar upp lokala aktiviteter, sopsortering, skolgång, jämställdhet, bostäder, föreningsliv, med mera.

Vi efterlyser kontinuerligt praktikplatser till nyanlända.

Vi håller även tummarna för att vi ska beviljas pengar till ett helt nytt integrationsprojekt.

Nynäshamns kommun gör med andra ord en del men nyckeln till bra integration är, precis som du skriver, när många engagerar sig. När olika delar av samhället hjälper till är min uppfattning att vi dessutom får ett mer inkluderande samhälle.

Elin Giotis, samhällsplanerare social hållbarhet Nynäshamns kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel