Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Säg ja till gratis mensskydd

Svar till Kaisa Persson (L) angående mensskydd:

Kaisa, kul att du lyfter frågan kring mensskydd. Något fler borde prata om för att få bort den skam och pinsamhet som finns idag.

Att avslå motionen är egentligen direkt meningslöst då kommunen idag redan erbjuder gratis mensskydd på ungdomsmottagningen och av skolsköterskan på kommunens, i alla fall, kommunala skolor. Det blev, med andra ord, förvaltningens svar till min motion kring gratis mensskydd för alla mellan 12-23 år. Istället kanske en röst på förvaltningens svar, som vi alla kan anta kommer vara ´besvarad´, vore på sin plats när motionen framöver lyfts i fullmäktige?

Sen kan det funderas kring hur väl detta är informerat om då många, inklusive jag själv, inte visste att kommunen faktiskt erbjöd detta. För visst skall mensskydd vara gratis. Alla mensskydd, inklusive menskopp och tygbinda även om jag inte specificerade det i min motion. För idag är mensskydd så mycket mer än engångsbindor och tamponger. Det finns tygbindor och menskopp som är betydligt mer miljö- och underlivsvänligt och självklart skall det vara en del av dom alternativ som delas ut gratis.

Min kostnad är beräknad på både värktabletter och engångsbindor och tamponger och är en uppskattning, summan kan självklart ligga både högre och lägre. Problemet är dock inte vad det kostar utan att det kostar. Även om en menskopp, med ´livslängd på 5 år´, kostar 99-199 kronor så är det inte alla som kan använda det. En del kan endast använda bindor till exempel och då behöver vi i kommunen visa att det finns alternativ till engångsbindan nämligen tygbindan. Ekologiska tygbindor kan ligga på cirka 199 kronor för ett trepack och rekommendationen är att ha cirka 20 stycken hemma, lika med 3 980 kronor. Livslängden är cirka 200 tvättar så ja, det blir också billigare än summan nämnd ovan. Men som sagt, problemet ligger i att det kostar, inte vad. Alla har inte råd med den kostnaden, precis lika lite som att alla har råd med en segelbåt.. Hur mycket vi än ’prioriterar´.

Så säg inte nej till gratis mensskydd. Säg ja och hjälp till att sprida kunskapen om alternativen till engångsskydden. Se till att informationen om att kommunen erbjuder detta sprids. För mensskydd ska vara för alla.

För Vänsterpartiet

Elenore Österberg

Gruppledare och ordinarie ledamot i fullmäktige

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel