Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Särskolan skulle ha det bättre i Fagerviksskolan"

Elisabeth Almqvist ifrågasätter varför Nynäshamns kommun valde att placera särskolan i sjukhusbyggnaden, när det samtidigt fanns lediga lokaler i Fagerviksskolan i Sorunda.

Jag har läst de tidigare insändarna angående särskolans placering. Och håller fullständigt med de som uttryckt att detta är föråldrat och framförallt exkluderande!

Jag har själv barn i särskolan på Vanstaskolan, som är fantastisk på många sätt. Jag har därför ingen insikt i verksamheten, det är inte den jag ifrågasätter så starkt. Det är lokalfrågan som man valt att lösa på detta sätt.

Dessa barn besöker oftast sjukhus mycket ändå. Och hur mycket man än försöker dölja och inreda så känns det just som sjukhuslokaler.

När vår dotter skulle börja skolan fick vi göra ett besök både på sjukhuset och i Vansta. Vi fick bland annat veta att en lekplats skulle göras iordning på innergården, vid cafeterian, som i ett akvarium anser jag.

Man skulle även göra besök på närliggande skolgårdar. Som ett besök för att se hur andra barn har det, är min tolkning.

Jag har själv gått i grundskola där särskolan var integrerad. Det normaliserar och gör att det inte blir så stor sak av att mötas. Och måste göras dagligen, inte som enstaka besök.

Mitt och många andra barn lär sig mycket genom att se och härma andra. Då är det ju viktigt att alla har barn med och utan funktionsvariationer runt sig!

Har även fått höra från andra föräldrar att de tycker det har berikat deras barn att gå ihop på förskola, skola och lett till mer förståelse att vi alla är olika och behöver träna oss på olika saker.

Jag undrade tidigare varför man inte nyttjade Fagerviksskolans lokaler som stod oanvända som en temporär lösning när Tallbackas lokaler inte kunde användas. Jag fick då höra argument som att skolskjutsen skulle vara svår dit, vilket jag ifrågasätter.

Det finns säkert andra argument jag inte känner till varför man inte gjort så, men nog hade de lokalerna och närheten till barn känts bättre.

Att använda sig av argument som att sjukhuset rymmer andra skolformer är ju direkt upprörande, det är komvux och SFI, inte direkt barn!

Jag hoppas verkligen kommunen tänker till i dessa hjärtefrågor! Och istället vill gå i framkant för en inkluderande särskola, som det borde vara 2021!

Gör om och gör rätt!

Elisabeth Almqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel