Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Skjut inte på budbäraren – diskutera inte politik med tjänstemännen"

En anonym tjänsteman skriver i en insändare om de problem som uppstår när politiker inte förstår tjänstemännens roll i den kommunala organisationen.

Med anledning av de anmälningar som gjorts av tjänstemän mot politiker framträder Tony Nicander och Emma Solander och uppger att de inte tänker bli tystade. Att tysta politiker har nog aldrig varit anmälarnas avsikt. Meningen är nog istället att få en dräglig arbetsmiljö utan osunda påhopp och insinuationer om egna agendor. De två politikernas uttalande visar också på en skrämmande brist på insikt om hur rollerna mellan politiker och tjänstemän fördelas.

Tjänstemännen är anställda för att hjälpa politikerna att bereda ärenden. Tjänstemän arbetar enbart utifrån politiska uppdrag och direktiv. Man bereder ärenden utifrån lagar, regler, förordningar och politiskt fattade styrdokument. Tjänstemannen har i de flesta fall mångårig högskoleutbildning inom sitt område och besitter förhoppningsvis den kompetens som behövs för att tolka dessa lagar.

Politiker är lekmän, det vill säga, de ska inte behöva kunna all lagstiftning och alla paragrafer. Utifrån den tolkning som görs skrivs en tjänsteskrivelse med ett förslag till beslut som skickas till berörd nämnd. Ibland kallas tjänstemannen till sammanträdet för att muntligen redogöra närmare för ärendet.

Det händer då ibland att tjänstemannen blir ifrågasatt av vissa politiker, ofta på ett otrevligt sätt. Det kan handla om ifrågasättande av kompetens, saklighet eller förslaget till beslut. Underförstått att tjänstemannen har en egen agenda och har själviska avsikter. Dessa situationer upplevs som väldigt obehagliga eftersom tjänstemannen endast försökt göra sitt jobb; tolkat lagar och försökt handla efter likställighetsprincipen. Alltså att alla kommunmedborgare ska behandlas lika.

Att det kan finnas delade meningar om vilket beslut som ska fattas är helt naturligt men den debatten ska föras mellan företrädarna för de politiska partierna och inte med tjänstemännen. Det politiska beslutet tas av nämnden, ibland enligt förvaltningens förslag och ibland emot. Eftersom det är politiska majoritetsbeslut som gäller säger det sig ju självt att det alltid finns en minoritet som är missnöjd med det fattade beslutet. Men lika fullt är det majoritetens beslut som gäller.

Vissa politiker anklagar tjänstemän för att gå politikens ärenden! Underförstått fel politisk sida. Att, som tjänsteman, vägra att verkställa politiskt fattade beslut är ju likställt med arbetsvägran.

Det är inte bara på nämndsammanträden som tjänstemän blir ifrågasatta utan också på sociala medier. Det är viktigt med debatt och granskning. Men det är lika viktigt att i debatten kunna skilja på sak och person. På sociala medier tenderar debatten att bli väldigt ensidig och det skapas väldigt lätt ”sanningar”. De utpekade personerna har egentligen bara gjort sitt jobb utifrån en politisk beställning och är dessutom förhindrade att uttala sig. Det är lätt att ”gilla” och ”dela” och glömma bort att det är en medmänniska som man oförskyllt utsätter för denna smutskastning.

Jag tror att alla, både politiker och tjänstemän, skulle må mycket bättre om alla förstod sina roller och bemötte varandra med respekt.

Anonym för säkerhets skull

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel