Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Skolan stressar elever till psykisk ohälsa"

Theodor Härnvall skriver i en insändare om stress som orsakar psykisk ohälsa bland unga.

I dag är det dubbelt så många barn som lider av psykisk ohälsa som för tio år sedan. För oss elever som mår dåligt och riskerar att hamna efter i skolan vilket självklart ytterligare ökar den ohälsosamma och skadliga stressen.

Skolan är en stressig röra som leder till psykisk ohälsa. Pressen att prestera bra kommer från alla håll och kanter. Och även om det i förlängningen riskerar att leda till betydande konsekvenser för samhället är dessa oändligt mycket större för eleven. Alla jag känner har samma upplevelse – känslan av att aldrig riktigt hinna i kapp, aldrig riktigt komma någon vart, aldrig hinna vila. En ohållbar situation.  

Samhällets och skolans lösning är inte att minska arbetsbördan så att stressen minskar. Istället behandlar man symtomen. En del, men långt ifrån alla, erbjuds samtal med kurator eller psykolog men i de flesta fall erbjuds man någon form av ångestdämpande läkemedel. Psykologen Carl Hellström skriver: “att sänka kraven i skolan eller öka tillgången till behandling kan hjälpa kortsiktigt mot psykisk ohälsa hos unga. Men för att långsiktigt minska problemen behöver de underliggande orsakerna åtgärdas”.

Vi går varje dag till skolan med vetskapen att vi inte har råd att misslyckas, men vet samtidigt inte vad vi ska göra för att lyckas. En orimligt stor läroplan, luddiga och otydliga (obegripliga) betygskriterier och tröttkörda lärare i usla lokaler. Det är verkligheten i skolan - den skola som är tänkt att ge mig och mina kamrater den kunskap vi behöver för att klara livet.

Theodor Härnvall, Klass 8B, Gröndalsskolan i Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel