Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Slöa jägare plockar inte upp hagelpatroner efter sig – bly hotar havsörnarnas överlevnad"

Jägarna som håller till vid Djursnäs lämnar mängder av hagelpatroner ute i naturen, påpekar Kerstin J i en insändare.

Till alla jägare, bönder, viltvårdare och alla andra vanliga människor!                       

För en tid sedan var min man och jag ute på en promenad till Djursnäs våtmark. Det är fint där, förutom att runt hela våtmarken står minst tio jakttorn uppställda. Och där runt jakttornen, på maximalt 10 minuter, plockade vi upp 65 stycken avskjutna hagelpatroner!

För ett par dagar sedan tog vi en ny promenad till samma våtmark. Då plockade vi 30 avskjutna patroner till!

Jag undrar vad det är för ynkryggar till jägare som inte orkar städa upp efter sig när jakten är avslutad. Ska inte jägare värna om djur och natur?

Ni om några borde väl till exempel veta att havsörnen som var sällsynt på 1900-talet, men som genom massivt arbete från ornitologer och Naturskyddsföreningen återhämtade sig från 70-talet och framåt, nu åter minskar i antal. Man tror att det är på grund av blyförgiftning.

Blyförgiftade blir de därför att jakten på änder och sjöfåglar också skadeskjuter många fåglar, som blir liggande och självdör med blyhagel i sig. De fåglarna tas i sin tur av havsörnen som då får i sig blyhaglet. Blyet leder till förlamning och svältdöd.

Och så var det all plast i naturen!

Alla bönder som också borde veta bättre. Ni samlar ensilage i stora plastkokonger. Varför låter ni så mycket plast ligga kvar på marken när ni tömt kokongerna?

Samma sak gäller för viltvårdare som öppnar sina plastbalar för viltfodret. Plocka upp överbliven plast.

Och alla andra vanliga människor: Vet du att det tar 200-500 år att bryta ner en aluminiumburk och 500 år att bryta ner en plastflaska? Så nu skärper vi oss alla och tar med skräpet hem till återvinning!

Ett litet tips. Lägg en liten påse (typ limppåse) i fickan och plocka upp skräp i. Så hjälps vi åt att göra fint i vår härliga natur nu när vi går mot vår.

Kerstin J.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel