Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Snart sjunker Trehörningen?"

En insändarskribent riktar kritik mot planerna på att bygga nya bostäder i en del av sjukhusparken på Trehörningen.

Jag har följt med debatten under senaste veckorna angående byggplanerna i det helt unika ”vattentornsområdet” på Trehörningen.

Med all respekt för att byggherrar och andra önskar exploatera markytor och maximera sin egen inkomst, så borde det ändå i detta sammanhang finnas ett par andra aspekter som rimligen måste vägas in, nämligen: moral och miljöhänsyn.

Nynäshamn är redan i dagsläget en kommun som i jämförelse med andra har en relativt liten del parkyta. Den som finns behöver värnas. I synnerhet parkområdet på Trehörningen är en vital, fullständigt unik och historisk del av Nynäshamn och oerhört uppskattad både av boende och besökande.

Bygger man sönder denna miljö nu så finns det ingen återvändo, då är miljön förmodligen förstörd för all framtid. De vackra hundraåriga ekarna, hasseln och annan flora är då borta. Skövlade i Mammons namn. Ekorrarna, det rika fågellivet, fjärilarna, bina som surrar i träden och buskagen har tvingats flytta eller duka under.

Detta skulle då genomföras i en tid när vi mer och mer inser vikten av god närmiljö, av att hålla trädgårdar, parker och natur öppna och blommande, så att insekter, fjärilar och bin kan jobba på för ekosystemets bästa. Ett ekosystem där vi människor också ingår, helst som vårdare, inte som förstörare. Det är vetenskapligt konstaterat att vi människor mår bra, fysiskt och psykiskt, av grönområden och natur.

Så bäste byggentreprenör Claes Johansson, vänligen slå dig ner och ta en funderare. Man behöver faktiskt inte bebygga och exploatera varje kvadratcentimeter av ön Trehörningen.

Det har byggts en hel del på ön under senare år och det har kunnat ske relativt hållbart och utan att förstöra omistliga områden. Men någonstans måste gränsen dras, nu är man på väg att passera det rimligas och förnuftigas gräns. Vill du bli känd och ihågkommen som den som utvecklade och på ett balanserat sätt förvaltade markytorna, eller som personen som för egen vinnings skull byggde sönder ön?

När man i NP läser att fastighetsägaren enligt Harry Bouveng måste få bygga eftersom Ilija Batljan en gång i tiden lovat detta, så kan man inget annat än baxna. Lever vi i Belarus?

Det framstår som att Batljan är/var någon form av envåldshärskare som över en öl kunde dunka rygg med lokala byggherrar och dela ut bygglöften. Hoppas att det inte gått till på det sättet men vill i alla fall även be Harry Bouveng hålla i minnet att väljarkåren på Trehörningen i huvudsak röstar borgerligt. Åtminstone fram tills nu.

Blir byggnationen verklighet och det blir minsta lilla parkyta kvar så är mitt förslag att denna döps till ”Bovängen”. Vidare blir min livsmission då att köpa en tomt närmast Johanssons boende och att uppvakta dåvarande kommunalråd för att där få uppföra en skyskrapa.

Sans och balans

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel