Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Snurrigt försök att få gyntid

Har skjutit upp mina gynbesök under många år. Kände inför 60-årsdagen att det nog är dags att någon får ”titta till” det lite där nere . Ringde gyn i Nynäs. När jag väl kom fram på telefon efter många försök svarade de att de på grund av tidsbrist inte kunde ta emot några nya patienter utan att jag fick kontakta deras systermottagning i Södertälje.

Men Södertäljes gynmottagning svarade att de gjorde inga gynekologiska undersökningar för de var ett sjukhus!

Ringde vårdguiden och förklarade var jag bodde och mitt dilemma. Fick rådet att ringa Handens mottagning.

Ringde dit och fick till svar: "vi bokar inte in några besök för vi stänger"!

Ringde återigen 1177 och fick till svar: "du får väl sätta dig ned och läsa som alla andra om vilka gynekologmottagningar som finns i Stockholms län och själv ta kontakt".

Sagt och gjort. Slog mig ned och slog upp gynmottagningar i vårdguiden. Provade ringa till Globen, men varje gång svarade de med en automatisk röst att deras telefontid var full..

Då kom jag på att jag kunde be min husläkare på Nynäshamns vårdcentral att skriva en remiss till mig. Säkert skulle det underlätta och ge mig en snabbare tid till gynekolog.

På Nynäshamns vårdcentral svarade de att de inte kunde skriva remiss till en gynekolog om jag inte gjort ett besök hos en läkare där som kunde konstatera mitt behov. Kändes konstigt att jag skulle behöva betala och vänta på en läkartid bara för att berätta att jag behövde komma till en gynekolog, men tänkte att jag gör väl det då.

Nej se det gick inte för de hade ingen läkartid att ge mig, fick jag då till svar.

Jag ringde till Sofiahemmet och läkarhuset i Odenplan. Efter många försök fick jag svar att de var alldeles överbelastade för att de hade så få öppna mottagningar i södra länet så alla ringde dem. De hade inga tider förrän om många månader.

Jag sa att jag väntat flera år så jag kunde nog vänta ett tag till, bara jag fick en tid.

Då fick jag ett svar som fick mig att gapa av förvåning: "Jag har inte tillgång till läkarnas tidbok så långt fram så jag får be dig återkomma om några veckor".

Suck! Den som säger att vi inte har ett stort behov av gyn i Nynäshamn ljuger så det knakar.

Vi S-kvinnor tänker inte tåla den här behandlingen av kvinnovård, eller storstadsstyrd vård.

Vi betalar landstingsskatt som alla andra och kräver vård där den behövs för våra skattepengar. Håller du med så gå in på www.räddagyn.se och skriv under uppropet.

Jag har nu lyckats få tid inne i Stockholm om några veckor, men då måste jag förutom kostnaden för gynbesöket, vara tjänstledig utan lön från arbetet en halv dag, resa 12 mil och betala över 100 kronor för resan ( hinner inte hem på de 75 minuter som ingår i en reskassebiljett). Kliniken jag ska till är tyvärr privat, och det är väl dit de vill hänvisa oss till, de borgliga landstingspolitikerna med deras vårdval, för det är absolut inte mitt vårdval!

Gill Lagerberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel