Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Sorglig hantering av Balder"

En insändarskribent kritiserar Nynäshamns kommuns beslut att lägga ned den gemensamma måltidsserveringen på Balder.

Åter igen kommer beslut om försämrad service på Balder. Det servicehus som en gång byggdes för målgruppen äldre som inte har så stora servicebehov som ett vård- och omvårdnadsboende ger är ett minne blott.

En socialdemokratiskt ledd kommun som en gång byggt detta servicehus lät senare sälja ut det till en privat hyresvärd som numera avgör vilka hyresgäster som erbjuds att flytta in, och då inte någon prioritet för äldre. För många äldre som köat är kön borttagen. En hyresvärd som renoverar lägenheter så fort det blir skifte av hyresgäst och därmed kan höja hyran. En boendekostnad som för många tar en alldeles för stor del av en låg pension.

Ett antal servicefunktioner som funnits på Balder har försvunnit. Det senaste var när restaurangen stängde. Mycket vällovligt kom nuvarande lunchservice till stånd som en enklare men synnerligen uppskattad service. Nu kommer besked att beslut tagits att den ska upphöra.

Är detta mycket beklagliga beslut ett tjänstemannabeslut?

Har beslutet förankrats politiskt i socialnämnden, och vilka partier står i så fall bakom det?

I NP den 3 december uttalar sig Nynäshamns socialchef Marlen Terrell om att beslutet inte grundar sig på en ekonomisk besparing utan att servicen var ett tillfälligt beslut i avvaktan på en eventuell annan lösning. Låt då denna tillfälliga lösning bli permanent. Att det inte går att låta servicen fortsätta för att den skulle vara orättvis mot äldre boende i mer perifera kommunområden är argument som klingar dåligt.

På Nynäshamns kommuns hemsida finns publicerat ”Äldrepolitiskt program 2016-2026”. I detta politiskt tagna dokument finns ett antal mycket fina mål och handlingsplaner formulerade. Under avsnittet "Förebyggande och hälsofrämjande arbete" går att läsa ”att man i Nynäshamn kommun kan åldras i ett socialt sammanhang och undvika ofrivillig isolering och ensamhet”. Detta ska bland annat uppnås genom ”Se över möjligheten att anordna gemensamma måltider för äldre personer som har ordinärt boende”.

I ett flertal forskningsrapporter framhålls vikten för att upprätthålla en god hälsa för äldre att de bereds möjligheter till vällagade och näringsriktiga måltider och att de kan intas i gemenskap och inte i ensamhet och isolering.

Är Nynäshamns socialchef kunnig om detta dokument och forskningsrapporter om äldre. Det verkar inte så, för om så vore fallet är beslutet om avveckling av lunchservicen på Balder än mer anmärkningsvärt. Enligt utsago ska socialchefen, vid möte med måltidsgruppen, ha uttalat att om man vill ha gemenskap kunde man ju ta med sina matlådor och gå ner till lokalen och äta de tillsammans. Hoppas verkligen att detta uttalande är feltolkat.

De flesta som nyttjar lunchservicen är personer som har svårt att ta sig till måltidsservicen som finns på Rosengården. Alternativet blir att de ska ta färdtjänst dit eller bli sittande ensamma i sina lägenheter med sin matlåda som krävt en distributionsinsats. Vad finns det för ekonomi i de alternativen? Helt säkert betydligt dyrare än nuvarande lösning.

En stark uppmaning till Nynäshamns kommuns socialchef och socialnämndens ledamöter! Ompröva beslutet att avveckla lunchservicen på Balder och lev upp till och förverkliga kommunens äldrepolitiska program och låt det inte bara bli en pappersprodukt.

Stridande för en god äldreomsorg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel