Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Stenstranden är en unik miljö – inte en Stockholmsförort"

Stenstranden och Ören på Torö är ett unikt naturområde. Det kan inte jämföras med någon förort till Stockholm, anser en insändarskribent.

Anmäl text- och faktafel

Svar till "rätt ska va rätt" gällande stenstranden och Ören.

Redan i den stora utredning som länstyrelsen genomförde i början av 1980-talet och som landade i att naturreservatet på Ören bildades, slog man fast att det rörliga friluftslivet av hävd har rätt att gå utmed stenstranden.

Länstyrelsen har upprepat detta när de har agerat som remissinstans för bygglovsansökningar på Ören. De har medverkat på möten (tillsammans med kommunen) där samtliga fastighetsägare varit inbjudna och informerat om detta och andra regler som gäller både för mark som tillhör naturreservatet och annan mark oavsett ägare. I den ursprungliga utredningen rekommenderades även kommunen att köpa upp de privata fastigheterna när dessa säljs och införliva dem i reservatet - marken är precis lika unik och känslig, oavsett om den ägs av kommunen eller av någon annan.

Att jämföra Örens unika natur med tätorter i Stockholms förort är oerhört talande för en enastående okunskap och oförståelse för Torös natur och för vilka rättigheter och skyldigheter olika aktörer har.

Torö är inte en tätort. Torö är ett unikt naturområde som skyddas av allemansrätt, strandskydd, jordabalken, naturreservat, Natura 2000-skydd, och inte minst av naturälskande människor som valt att vistas där, fastighetsägare som friluftsmänniskor.

Reservatet har skapats för att skydda detta område och öka tillgängligheten för det rörliga friluftslivet. En handfull fastighetsägare verkar emot båda dessa syften med alla tänkbara medel.

Företrädare för Torö och Örens unika natur

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel