Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Svälj prestigen och stoppa byggplanerna på Höjdgatan"

Signhild Gehlin skriver i en insändare att hon tycker att Nynäshamns kommun borde stoppa planerna på 10-våningshus på Höjdgatan.

Mark- och miljödomstolen har avslagit överklagan av kommunens beslut att anta den destruktiva detaljplanen med 10-våningshusen på Höjdgatan, från mars 2019. Det är ett hårt slag för alla oss 260 personer som överklagade detaljplanen. Mark- och Miljödomstolen är dock mycket tydliga med att det enda de prövar är lagligheten i kommunens beslut om detaljplanen – inte lämpligheten.

Att domstolen anser att kommunens detaljplanebeslut inte bryter mot lagar och regler betyder alltså inte att kommunen har tagit ett bra beslut. Det har de inte. Det är ett omdömeslöst, oansvarigt och mycket riskfyllt beslut både ur ekonomisk och stadsplanemässig synpunkt. Vad som än ligger bakom att kommunen drev igenom beslutet att sälja denna centrala naturtomt med hällmark, mitt bland Nynäshamns äldsta kulturellt värdefulla villagator, till ett byggbolag som har för avsikt att spränga bort alla natur- och kulturvärden och bygga lyxlägenheter i tio våningar, så är nu ett ypperligt sista tillfälle att stanna upp, göra om och göra rätt.

BTH Bostad – som kommunen avser sälja tomten till - är ett bolag som enligt offentliga bokslut har gått med röda siffror sedan 2014, och som 2018 hade en soliditet på drygt 2 procent och en kassalikviditet på under 30 procent. Så här på tröskeln till en allvarlig lågkonjunktur, är det fullständigt vansinne att sälja den här orörda naturtomten med sin vackra berghäll till ett bolag med tveksam soliditet som tänker bygga dyra lyxlägenheter. Det finns en överhängande risk att vi snart står där med bortsprängda natur- och kulturvärden, men utan de hus som politikerna drömmer om ska locka rika skattebetalare (utan bil – en paradox i sig) till kommunen. Då har kommunens politiker verkligen sålt smöret och tappat pengarna. Vi har redan ett exempel på en sådan för alla parter misslyckad affär mitt emot Viaskolan. Nu är chansen att undvika att upprepa samma dyra misstag, och rädda natur- och kulturvärden medan det är möjligt.

Nynäshamn behöver bostäder, men inte fler landmärken, och inte på bekostnad av dyrbar natur och kultur. Det pågår ett flertal byggprojekt på tomter utan naturvärden, där det redan stått eller står byggnader. Det ger möjlighet till nya bostäder till rimliga kostnader. Långt innan man ens överväger att ta kultur- och naturvärden i anspråk för ny bebyggelse bör sådana resurser uttömmas. I synnerhet i de osäkra tider som nu råder.

Vi som överklagade kommunens beslut till Mark- och miljödomstolen anser inte att domstolen gjort en riktig bedömning gällande lagligheten i beslutet. Vi kommer att överklaga till Mark- och miljööverdomstolen. Men bäst vore om kommunens politiker självmant insåg vilket omdömeslöst stolleprov som försäljning och exploatering av Älgen 18 och dess granntomt är, och backade från det på eget bevåg. Det är dags för politikerna att lägga prestigen åt sidan och göra om och göra rätt. Rädda Älgen 18 innan det är försent. Rädda Nynäshamn – småstaden vid havet – och dess natur- och kulturvärden!

Signhild Gehlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel