Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Tänker ni ta bort gemensamhetslokalen på Balder så att alla våra aktiviteter måste läggas ned?"

Brukare och volontärer undrar i ett öppet brev om Nynäshamns kommun planerar att avskaffa gemensamhetslokalen på Balder och därmed sätta stopp för ett flertal viktiga aktiviteter.

Öppet brev till socialnämnden.

Ytterligare ett besked om förändringar har nått oss, som bland annat bor på Balder De som har följt debatten vet att kommunen har tagit bort den serverade lunchmaten. I första skedet förnekade socialchefen att det rörde sig om besparingar, men senare visade det sig att så naturligtvis var fallet. Det handlade om en rättvisefråga för övriga pensionärer boende i andra delar av kommunen, enligt det besked som vi fick.

Man hävdade att vår matgemenskap absolut ej behövde försvinna, då vi kan värma vår mat i microvågsugnen i den tidigare serveringen och äta tillsammans.

Tilläggas bör att maten som levereras i matlådor är tillagade föregående dag och efter uppvärmning i micron är maten inte alltid välsmakande. Potatisen är i vissa fall så hård att en person med svaga handleder inte ens kan skära itu den. Ibland är det oklart vad det är för maträtt som serveras.

När nu beskedet om att den kommunala hemtjänsten eventuellt ska försvinna och övergå till privata aktörer börjar vi att ana oråd igen. Vad händer med våra gemensamma lokaler när kommunen inte längre hyr lokaler till sin hemtjänst? Om detta sker finns en stor oro över vad som kommer att ske med alla aktiviteter på Balder.

Vi har en grupp som varje vecka, tillsammans med volontär, läser Nynäshamns Posten och diskuterar utifrån den vad som händer i vår kommun. Det som kan drabba en ännu större grupp är torsdagsunderhållningen, som många gånger besöks av över hundra personer, samt Röda Korset med bingoverksamhet. All denna verksamhet drivs helt ideellt och utan kostnad för kommunen, förutom lokalerna.

Många av oss som besöker aktiviteterna på Balder kan ej ta oss ut på stan till andra lokaler, varför en befarad förändring skulle innebära ytterligare isolering och i förlängningen bli som en förtäckt "ättestupa".

Nu kräver vi, volontärer och brukare, ett klar svar från kommunen på vad som kommer att hända med våra verksamheter i dessa besparingstider. Tänk på att besparing av kronor och ören inte alltid är besparingar på lång sikt.

Brukare och volontärer, genom Eva Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel