Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: V efter NP:s granskning - Vi kände inte till domen

Kommentar till artikeln ”Brottsdömd V-politiker hoppar av efter NP:s granskning”.

I artikeln kunde man på flera ställen läsa: ”Partiet kände till domen men agerade inte."

1) Vi kände INTE till domen när personen blev invald! Personen nominerade sig själv på samma möte där hen också sen röstades in. Det fanns med andra ord ingen tid för någon djupare bakgrundskontroll. (Varför vi också nu lagt till en deadline i nomineringsprocessen - för att undvika att liknande situation ska kunna uppstå igen.)

2) Vi HAR agerat så fort vi fick vetskap om domen och utifrån de möjligheter till agerande som finns! Dvs. vi - styrelserepresentant, gruppledare och distriktsrepresentant - har vid upprepade tillfällen samtalat med personen och uttryckligen bett hen att avgå. Hen har vägrat ta till sig våra argument och istället hänvisat till kommunallagen som säger att en dom på kortare straff än två års fängelse ger hen rätt att sitta kvar - oavsett vad föreningen/distriktet/partiet tycker om saken. Något annat vis att agera på finns tyvärr inte för rådande situation. Detta vet NP eftersom vi förklarade ovanstående redan inför artikeln. Efter att artikeln ändå publicerades med den felaktiga uppgiften har vi vid två tillfällen - via telefon och mail - återigen förklarat samma sak. NP vill inte korrigera det felaktiga, varför vi känner oss nödda att själva få göra så. Igen - Nej, vi kände INTE till domen och jo, vi HAR agerat omedelbart efter kännedom, på de vis som är möjliga att agera på.

Vänsterpartiet Nynäshamn gm vice gruppledare Bernt Månsson

Svar:

Att granska politiker och politiska partier, och att dra slutsatser tillhör en tidnings grundläggande uppgifter. Det är sedan en annan fråga om tidningens slutsats inte rimmar med ett partis egen.

I det här fallet meddelade politikern sitt avhopp från Vänsterpartiet två dagar efter NP hade ställt frågor till partiet om domen mot politikern. Att avhoppet sker först då och sammanfaller med att NP hör av sig till partiet är anmärkningsvärt, då politikern fram till dess har fortsatt att representera Vänsterpartiet i tre månaders tid i nämnden som tillträdde vid årsskiftet.

Kristina Laitinen, reporter, Mats Wikman och Julia Engström, nyhetschefer

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel