Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Väg 225 i stort behov av olika åtgärder

Svar på insändare med rubriken ”Hur har ni tänkt med säkerheten på väg 225?”

Du skriver att ”väg 225 är i behov av säkerhet” samt undrar vad kommunen gör i frågan.

Vi håller med om att väg 225 är i stort behov av olika trafiksäkerhetsåtgärder, både för trafiken och för de oskyddade trafikanternas skull. Trafikverket är väghållare vilket innebär att de är ansvariga för drift, underhåll och utbyggnad av vägen. Nynäshamns kommun arbetar dock på olika sätt för att trafiksäkerheten ska förbättras:

Tillsammans med Botkyrka kommun, Trafikförvaltningen Region Stockholm och Trafikverket har Nynäshamns kommun arbetat fram en gemensam avsiktsförklaring som är baserad på resultaten i den så kallade åtgärdsvalsstudien. En lista på prioriterade åtgärder har tagits fram som främst handlar om att underlätta för gång- och cykeltrafikanter och att förbättra busshållplatser och gångvägen dit. Åtgärder föreslås även för att öka framkomligheten och trafiksäkerheten i korsningar som identifierats som så kallade problempunkter.

Som en del av avsiktsförklaringen presenterade Trafikverket i juni konkreta förslag på åtgärder för några problempunkter, till exempel Frölunda, Porthus och Maria Barkmans väg. Förslaget för Porthus innebär bland annat att väjningsregeln ändras och väg 225 blir huvudled samt en generösare svängradie för att undvika risk för olyckor i den snäva kurvan.

Kommunstyrelsen beslutade i juni om att ge kommunstyrelseförvaltningen i uppdrag att påbörja en förstudie i syfte att skapa en gång- och cykelväg mellan Ösmo och Porthus. I uppdraget ingår även att förvaltningen ska undersöka ytterligare finansieringsmöjligheter än en full statlig eller full kommunal finansiering.

Oskyddade trafikanter är den mest utsatta gruppen i trafiken och därför är en utbyggnad av gång- och cykelvägnätet i kommunen mycket viktigt ur ett trafiksäkerhetsperspektiv.

Mikael Gustafsson, planeringschef Nynäshamns kommun

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel