Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Vanstaskolan – en samhällsspegling av våld och misshandel"

En orolig samhällsmedborgare skriver i en insändare om problemen med våld och hot på Vanstaskolan i Ösmo.

Anmäl text- och faktafel

Jag har sällan blivit så häpen som de gånger jag fått höra om våldet som sker på Vanstaskolan i Ösmo. För vissa elever är hotet om att att bli skadad en verklighet varje dag, vilket skolledningen är väl medveten om. Ändå sker misshandel efter misshandel. Enligt barnkonventionen som blir lag i Sverige från och med den 1 januari 2020 ska alla barn skyddas, och våld ingår i en av kategorierna de ska skyddas mot.

I skolan är det meningen att våra barn ska växa upp och bli demokratiska medborgare, de ska lära sig grunderna för mänskligt värde och allas rätt att finnas och bli respekterade. Någonting som på Vanstaskolan har gått väldigt fel och de förebyggande arbetet verkar har missats.

Inget barn ska behöva gå till skolan rädd för att bli misshandlad. Det är en del av värdegrunden men också en samhällelig förutsättning. Det är svårt att förstå att det inte går att förhindra dessa våldsbrott som återkommande sker på skolan.

Om inte värdegrunden och de mänskliga rättigheterna kan upprätthållas i skolan var kan de då upprätthållas i samhället? Om inte dessa grunder finns och denna oro för att bli utsatt hela tiden ökar kan de unga på skolan missunnas gällande deras chans till utbildning, vilket resulterar i att de senare livet får det svårare att komma ut på arbetsmarknaden. Resultatet av det vet vi redan kostar samhället enorma summor varje år.

Om våldet i skolorna är en spegling av samhällets krav, är det dags att vi tänker om, politiker, rektorer lärare och vårdnadshavare. Vill vi fortsätta leva i våld och rädsla?

En väldigt orolig samhällsmedborgare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel