Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Vår hembygd svämmar över av sopor"

Nynäshamns kommun borde bli bättre på att hålla undan skräp, skriver Patrik Isestad (S) och Janice Boije Junerud (S) i en insändare.

Sommar, sol, bad och mys med nära och kära. Ja, så ska sommaren vara och i år håller vi distans och tvättar händerna ofta. Renlighet och basala hygienrutiner har basuneras ut från Folkhälsomyndigheten för att minska smittspridningen av coronaviruset.

Hur har vi det då med den kommunala renhållningen? Bilder av nedskräpning svämmar över på sociala medier. Medborgare förfasas över allt ifrån fimpar på marken i vår gästhamn till överfulla sopkorgar med sopberg intill. Hur blev det såhär?

Under pandemin uppmuntras hemma semestrande och fler besöker våra parker, stränder och turistmål. Tömmande av latriner och papperskorgar är väsentligt, men varken pengar eller helgpersonal har tillkommit. Medarbetare som har slutat på parkförvaltningen har dessutom inte ersatts och orsaken är en underfinansierad Alliansbudget.

De styrande i kommunhuset har nu tagit sitt förnuft till fånga och har nu beviljat personal under helgerna som ska ta hand om soporna.

Förr om åren fanns det sommarjobbsgaranti i vår kommun. Det innebar att alla mellan 15 till 18 år garanterades arbete. Flitiga ungdomar kunde hjälpas åt att klippa gräs och plocka skräp.

Trots regeringens satsning på att skapa fler arbeten för ungdomar i år, med totalt 500 000 kronor till Nynäshamn, prioriterade kommunen att betala för konsulttjänster, sommarjobbande arbetsledare utan kollektivavtal till ett pris av 615 000 kronor. Något vår kommun har utfört tidigare till en lägre kostnad.

Vi förstår frustrationen hos medborgare och medarbetare när ni möts av sopbergen. Det ska vara ordning och reda, och för det behövs fler händer i parkförvaltningen.

Patrik Isestad (S), kommunalråd i opposition

Janice Boije Junerud (S), ledamot i kommunstyrelsen