Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Vi vet att många 80-åringar är pigga – men finns för dem som behöver oss"

Mikael Landberg, avdelningschef myndighet äldre och funktionshinder på Nynäshamns kommun, skriver i ett insändarsvar om brev som skickas ut till 80-åringar.

Svar på insändaren "Omyndigförklara oss inte för att vi fyller 80”.

Hej Kerstin och tack för din insändare!

Det stämmer att vi på Nynäshamns kommun skickar ett brev till personer som fyller 80 år och som inte har några insatser från kommunen - med ett erbjudande om ett hembesök. Hembesöket är frivilligt och syftet är att bibehålla självständighet och hälsa hos äldre personer som fortfarande bor kvar hemma. Under hembesöket är den äldres vardagsliv och hälsa i fokus och vi informerar om vilka möjligheter som finns inom äldreomsorgen. Under besöket pratar vi även om säkerhet i vardagen, som till exempel fallrisker i hemmet – något som är vanligare än man tror.

Enligt Folkhälsomyndigheten behöver närmare 70 000 personer läggas in på sjukhus varje år på grund av en skada efter en fallolycka, och merparten är 65 år eller äldre. Risken för fall ökar med stigande ålder, bland annat på grund av svagare muskler, försämrad balans och gångförmåga, nedsatt syn eller sjukdom. Eftersom risken för fallolyckor går att förebygga - till exempel genom träning, näringsriktig kost, behandling av benskörhet samt med fallpreventiva åtgärder – vill vi genom hembesöken hjälpa till att sprida information om fallrisker i hemmet.

Som du skriver är många 80-åringar pigga och alla är inte intresserade av att träffa oss. Då är det bara att bortse från brevet. Du som vill veta mer om de uppsökande hembesöken kan läsa mer på www.nynashamn.se/uppsökandehembesök.

Mikael Landberg, avdelningschef myndighet äldre och funktionshinder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel