Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi vill inte betala för allmänhetens nöjesåkning

Svar till Emma Solander (MP).

Till att börja med så är inte Örens naturreservat enbart ett reservat. Området utanför den gröna linjen på kommunens webbkarta är ett område med fastigheter längs med vägen runt området. Fastigheterna fanns innan det blev naturskyddsområde. De som har/äger fastigheter där är till stor del fritidsboende och på Ören-sidan bor det ett antal bofasta. Vissa av de bofasta har varit boende på Torö från tiden då området skapades för snart 100 år sedan.

Alla fastighetsägare betalar årligen med egna medel för att vägen skall vara brukbar. Kommunen har en minimal andel i vägens andelar. För ett par år sedan anlade kommunen parkeringar och toaletter på sin mark för fritidsbesökare och kommunen har också upplyst allmänheten om Ören som ett fritidsområde vilket medfört till en ökning av dagliga besökare. Det är också så att vissa fastigheter äger sin strand och vissa äger till och med sitt vatten 300 meter från land.

Nu har vägföreningen (vi) valt att göra vägen smalare för att kunna få statsbidrag då det finns kriterier för det som säger att vägen inte får vara bredare än tre meter. Jag tycker att det är orättvist att privata människor skall tillhandahålla en väg för friluftsliv, samtidigt som det är rätt att alla människor skall kunna njuta av vår gemensamma natur. Vi som bekostar vägen för att ta oss hem varje dag året runt vill inte betala för allmänhetens nöjesåkning utan vi vill ha en farbar väg.

Problem som nu uppdagas är att det blir svårt med mötande trafik och även gående. Som bilförare åker man inte åt sidan längre för fotgängare för det finns inte utrymme, fotgängare får gå åt sidan helt enkelt och helst nyttja naturstigarna istället. Vägen behövde ett dike för att dräneras den våta årstiden och under vägen finns nu också bredbandskabel som kräver att vägen hålls i ett bra skick.

Det är inte "strandtomt" med sjönära runt hela området, det skiljer sig mellan fastigheterna.

Stenblocken du klagar över är för att inte bilar ska stå i diket och hindra brandbilar och bofast trafik, samt skydda naturen! Nu finns parkeringar och området kan inte ta emot obegränsat med besökare, precis som på Skansen, där kan parkeringen också bli full!

Bofast på Ören

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel