Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Visa respekt för de vilda djuren – de finns inte till för du ska få imponera i sociala medier"

En glad värmlänning vill i en insändare uppmana invånarna i Nynäshamn att tänka på att vilda djur förtjänar respekt.

Torsdagen den 16/7 när jag och min sambo var ute och gick med vår hund så hörde vi ett tutande när vi närmade oss Sandskogsvägen, i höjd med Fjärdens förskola.

Det vi inte visste då var att en hundägare hade blivit jagad av en älg och en bil hade då försökt att avvärja älgen genom att tuta. Denna älgen ställde sig sedan för att äta vid sidan av vägen.

Min sambo och jag kunde gå förbi älgen utan större bekymmer när den stod där vid kanten och åt, bara 20-25 meter ifrån oss, men man kände av hur stressad den var.

Så började skyttetrafiken av bilar. En förare, till lika så parkeringsvakt, körde sitt tjänstefordon fram och tillbaka fyra gånger för att titta på älgen. Andra bilar stannade självklart till för att inte köra på den.

Många som jag har pratat med kallar denna älg för den “galna älgen”. Men är det verkligen den som är galen, eller är det vi som har slutat visa respekt för djuren?

Jag är själv jägare och jagar men det byter inte att man är en djurhatare. Att jaga djur för den där perfekta bilden till sina sociala medier är mycket sämre för djuret.

I stället skulle jag vilja uppmana andra till att kanske ta en liten omväg förbi djur och inte stressa dem i onödan. De bor här lika mycket som vi gör. Det är ju faktiskt vi som förstört deras hem och inte tvärtom. 

Jag har mött älgen, den visar tydligt när den vill att man ska lämna den ifred. Men jag vet. Och jag tror att många andra hundägare kan hålla med om det, att människor utan djur inte förstår när djur inte vill hälsa. Jag har därför gjort en lista till dessa: 

Vill jag att någon tar kort på mig när jag äter?

Skulle jag vilja att någon sprang efter mig för att ta kort på mig?

Vill jag att andra människor som jag inte känner kommer och drar mig i kinderna och pratar bebisspråk med mig och berättar hur söt jag är?

Jag vill värna om lite hyfs. Jag vill att vi visar naturen lite respekt. Djuren bor också här.

Glad värmlänning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel