Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Visst är miljön på Öja värd att bevara"

Förvaltningschefen Alf Olsson skriver i ett insändarsvar om växtlighet på Öja.

Svar på insändare om växtligheten på Öja.

Insändarskribenten önskar att det skulle vara tillåtet att ta ner fler träd på ön Öja för att bevara den unika miljön. Och visst är miljön på Öja fantastisk och värd att bevara!

Det är riktigt att många öar i skärgården var mycket trädfattigare förr när många av dem var bebodda och människor högg ner träd till ved och husbyggnad, och släppte korna på bete, både på bebodda och obebodda öar.

I detaljplanen har kommunen dock valt att skydda befintliga träd och satt en låg gräns för vad man väljer att definiera som träd. Anledningen är bland annat att träden ger skugga åt både människor och djur och lä för vinterstormar.

Med klimatförändringar och stigande temperaturer kommer växtligheten att bli än viktigare i framtiden. Det finns också träd som har en egen historia och därmed är viktiga för kulturmiljön på Landsort.

Insändarskribenten undrar också över varför kommunen och länsstyrelsen verkar ha olika bild av vilken växtlighet som får tas ner. När detaljplanen gjordes hade länsstyrelsen samma målbild som kommunen. Länsstyrelsen verkar på senare år ha ändrat uppfattning, men det är fortfarande den befintliga detaljplanen som styr användningen av marken.

Att detaljplanen är från 2001 är inga konstigheter, tvärtom är det viktigt att en detaljplan är långsiktig eftersom den reglerar den långsiktiga användningen av mark och vatten.

Alf Olsson, förvaltningschef miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen på Nynäshamns kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel