Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torka kräver akuta åtgärder

Annons
Om effekterna av den akuta torkan ska mildras är det viktigt att alla tar sitt ansvar, skriver Per Pettersson, LRF:s ordförande i Mälardalen. Foto: Andreas Hillergren/TT

Anmäl text- och faktafel

Torkan har tagit ett järngrepp om jordar och åkermark. Flera länder upplever den värsta torkperioden på mycket länge. Årets spannmålsskörd blir den sämsta på 26 år - med miljardförluster och brist på svensk spannmål. Läget är allvarligt. Det är plågsamt för våra bönder, men förhoppningsvis blir det också en väckarklocka för alla som trott att mat ändå alltid finns i affären.

Torkan slår mot i princip alla grödor som inte bevattnas, som spannmål, raps, vall, ärter, bönor och sockerbetor. Grönsaker och potatis drabbas inte lika hårt då de normalt sett bevattnas. Tack och lov har vi ännu inget larm om brist på grundvatten.

I torkans spår sliter bonden för att leverera – bröd, mjöl och gryn till oss och foder till djuren. Skörden av vinterfoder till djur har hittills varit mycket liten. Myndigheterna gör undantag från EU-regler så att extra marker kan skördas – det är värdefullt. Men fortsätter det torra vädret kan djur behöva slaktas för att fodret ska räcka.

Sverige är redan ett normalår starkt beroende av livsmedelsimport och som en följd av torkan ökar behovet. Bondeorganisationer i Norden och Baltikum har gemensamt begärt hjälp med tidiga utbetalningar av EU-ersättningar och åtgärder från EU:s krisfonder. Men det behövs mer för att lindra. LRF vill därför att:

• stödmyndigheter i Sverige snabbt betalar ut EU-ersättning för 2015, 2016 och 2017

• samma myndigheter betalar ut 2018 års EU-stöd så tidigt som möjligt i höst

• regeringen kraftigt höjer återbetalningen av dieselskatt för jordbruket i tilläggsbudgeten i höst

• regeringen aktiverar en begäran om krisstöd från EU

• regeringen skrinlägger alla planer på ökade skatter på jordbruket och livsmedelsproduktionen

• banker visar en öppenhet att diskutera lånevillkor och nya krediter med berörda företagare

• lantbrukare fortsätter att hjälpa varandra när det gäller tillgång till betesmarker och marker för skörd av foder.

Om effekterna av den akuta torkan ska mildras är det viktigt att alla tar sitt ansvar och naturligtvis är regeringens åtgärder särskilt viktiga. 2017 fattade riksdagen ett historiskt beslut om en nationell livsmedelsstrategi med målet att svensk produktion ska växa. Att vi drabbats av den värsta torkan på ett kvarts sekel är naturligtvis inget en strategi råder över. Däremot är det ett bra exempel på livsmedelsproduktionens skörhet som måste kunna hanteras för att målet om en ökad livsmedelsproduktion ska uppnås.

Per Pettersson, ordförande LRF Mälardalen

Läs också! Kommunen vädjar om hjälp till boskapens foderbrist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons