Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgiven pappa kommenterar högstadieflytten från Sorunda

Vi behöver en expansiv och offensiv framtidsplan för våra skolor och förskolor, anser skribenten.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Sunnerbyskolan.

Först och främst vill jag instämma i att vi måste prioritera förskolebarnens och personalens hälsa och behov av ändamålsenliga lokaler. Men där tar tyvärr logiken slut. Om Sunnerby förskola är i så dåligt skick som de säger, måste den självklart stängas per omgående. Barn och personal kan givetvis inte vistas i sjuka lokaler ända fram till nästa höst. Bygg omedelbart en provisorisk förskola.

För mig är det helt uppenbart att det används som ett svepskäl för att få flytta högstadiet. Andra argument för flytten är även de ytterst diskutabla.

Att 21 procent av eleverna väljer bort Sunnerbyskolan för att det är en dålig skola är givetvis en sanning med modifikation. För boende i norra Sorunda finns det självklara logistiska skäl att välja skola i Haninge eller Botkyrka, det är helt enkelt närmare. Det finns inte heller några friskolor att söka till i kommunen. Att man söker sig utanför kommunen för att få gå i större skolor, tror jag är rent nonsens.

De bevisligen svaga skolresultaten i Sunnerbyskolan har givetvis flera orsaker. Outbildade, ”dåliga” lärare är inte en av dem. Exempel på troliga orsaker till detta är; åratal av besparingskrav, ovilja att betala skäliga löner till behöriga lärare, ovilja att tillsvidareanställa (många korttidsvik), oförmåga att rekrytera erfarna och kompetenta rektorer och lärare, ovilja att investera i infrastruktur såsom skolmatsal och gymnastiksal, relativt få barn med akademiskt utbildade föräldrar (numera en förutsättning för att få bra betyg), föräldrar till ”starka” elever som väljer ”bättre” skolor utanför kommunen, relativt många barn med behov av särskilt stöd. Lösningen på dessa problem är att lägga betydligt mer resurser på Sunnerbyskolan, inte att flytta problemen till Vanstaskolan, som brottas med en liknande problematik.

Att mellan raderna skylla på lärarna är rent skamligt. Lärarna och övrig personal på både Sunnerbyskolan och Kyrkskolan har i åratal trollat med knäna för att hålla ihop verksamheten, trots stadigt minskade resurser. Problemen är helt och hållet en ledningsfråga.

Argumentet att det är viktigare att förskolan ligger i närområdet, än att högstadiet gör det, är ju skrattretande. I vår kommundel tar majoriteten av alla föräldrar bilen till och från förskolan, medan majoriteten av högstadieeleverna tar sig till och från skolan på egen hand. Självklart skall både skola och förskola finnas i närområdet om det är möjligt.

Det kommer bli bättre för elever och lärare, säger skolchefen! Hur då? Först och främst så trivs elever och lärare, efter omständigheterna, mycket bra i Sunnerbyskolan. Hur kan man tro att man kan flytta ett helt högstadium utan svårigheter. Sannolikt kommer det ta minst ett år innan det stabiliserar sig. Eleverna riskerar att ”förlora” en årskurs på grund av detta.

Tänker kommunen helt plötsligt öppna plånboken så att de kan erbjuda högre lärarlöner än närkommunerna. Det är troligtvis det enda sättet att locka hit nya behöriga lärare. Hur tänker man i frågan större är lika med bättre? Visar inte all skolforskning att man får bättre resultat i mindre klasser och mindre i enheter. Var inte det en del av tanken med friskolereformen?

En överhängande risk är att fler ”starka” elever kommer att söka sig utanför kommunen, vilket kommer leda till en koncentration av elever med svårigheter på Vanstaskolan. Hur kommer det gynna studieresultaten?

För en dryg vecka sen hittade jag en artikel i NP, från januari 2017. Den beskrev ett utredningsförslag från 2013. Slutsatsen i denna utredning, som snabbt gömdes undan då det var politiskt sprängstoff, var att det bara behövdes två skolor i Sorunda och två högstadier i kommunen, Vanstaskolan och Gröndalskolan.

Politikerna har haft två val på sig att presentera detta förslag för medborgarna, men ingen har vågat ta tag i den heta potatisen. I stället har man i politiskt samförstånd, tycks det, i smyg genomfört förslagets intentioner.

Först stängdes Vika skola, med lärarrekryteringssvårigheter som skäl. Sedan stängdes Fagervikskolan av oklara besparingsskäl. Enligt kommunens egna uppgifter, var Fagervikskolan en av de bäst fungerande skolorna i kommunen. Och nu flyttar högstadiet, till följd av de ytterst tveksamma skälen som jag beskrivit ovan, till Vanstaskolan. Uppdraget slutfört.

Jag brukar inte vara konspiratoriskt lagd, men sambanden är så förbluffande tydliga att det är omöjligt att bortse ifrån dem.

Om man tycker att det verkar för långsökt kan man ställa sig några relevanta frågor i sammanhanget.

Varför alla besparingar på skolorna i Sorunda? Pengar verkar det ju finnas. För några år sen investerade kommunen i ett misslyckat bergvärmeprojekt som skulle värma upp Kyrkskolan, kyrkan och delar av Spångbro. Pengarna tog slut och kommunen hade glömt att ansöka om bygglov för pumphuset som skulle ligga på strandskyddat område nära ån. Det resulterade i ett 70-tal oanvända borrhål i marken för cirka 40 miljoner kronor.

Kommunen har sedan vi flyttade hit för 10 år sen köpt mark vid kommungränsen för hundratals miljoner. Investeringar för framtiden var visst motivet. Jag som trodde att våra barn var den största investeringen för framtiden. Jag har också hört att det finns statliga stödbidrag som kommunen valt att inte söka.

Det är sant att det är relativt få elever i högstadiet just nu, men Kyrkskolan är knökfull och kommundelen växer så det knakar. Ketchupeffekt tror jag planeringskontoret kallade det. Om tio år kommer enbart Ösmo ha ökat med cirka 9 000 invånare. Var ska alla barn ta vägen?

Kommunen har i årtionden underlåtit att underhålla skolor och förskolor. 2013 trodde man att man kunde stänga sig ifrån kostnaderna. Det har hänt en hel del sen dess!

Det gamla styret har försökt att spara sig in i framtiden och det nya verkar gå i samma fotspår. Vi behöver en expansiv och offensiv framtidsplan. Kommunledningen måste förstå att folk vill bo här. Det finns en stor outnyttjad potential i framför allt landsbygdsdelen av kommunen.

Återigen, vi behöver en helt ny förskola i Sunnerby. Vi behöver all nuvarande skolyta, inklusive en ny matsal och en ny skolgymnastiksal, och ett högstadium i Sunnerbyskolan. Vi behöver en utbyggnad av Kyrkskolan alternativt att Fagervikskolan öppnas igen. Framtiden kräver det.

Ulf Klernäs

Nästan uppgiven pappa till en tonåring stort med behov av stabilitet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons