Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intressant berättande om Ösmo kyrka

Under en träff i Ösmo kyrka fick besökarna höra om kyrkans historia.

“Äntligen måndag” i Ösmo kyrka den 8 juni. I dessa coronatider hade det beslutats, att även denna måndag förlägga det fina evenemanget i kyrkan istället för i sockenstugan.

Vi samlades cirka femton personer i kyrkan, med behörigt avstånd till varandra, i bänkarna. Johan Demarkesse hälsade oss välkomna till denna “trevliga träff”.

Fredrik Lindström tog till orda och berättade med stor kunskap och inlevelse om Ösmo kyrkas historia. Jag återger här några utdrag från hans fina framförande.

Den äldsta delen av kyrkan är från 1100-talet. Predikstolen är från 1600-tal. Orgeln är från 1800-tal och har donerats av familjen Adlercreutz som en minnesgåva. Orgeln är en “Zetterqvist”, vilket var den finaste orgeln på den tiden. Dopfunten är från 1300-talet, det vill säga den undre delen. På grund av något missöde förstördes den övre delen, men har ersatts av en ny så sent som på 1970-talet.

Alla fina målningar i kyrkan är utförda av Albertus Pictor på 1400-talet. Fredrik berättade, på ett mycket utförligt sätt, om de olika motiven. Ljuskronorna i kyrkans tak, är donerade av olika fina familjer i socknen.

Det sägs att August Strindberg har gjort en provpredikan i kyrkan år 1866. Han var ju även anställd på Hammersta gård som informator.

Efter dessa fint framförda berättelser fick vi serverat underbart goda smörgåsar. Det var Ami, husmor, som ordnat till de läckerheterna samt en rulltårtsskiva med grädde och jordgubbar, mums.

På gården utanför kyrkporten satt vi och balanserade smörgåsarna på knät och med kaffekoppen på marken bredvid. Ett annorlunda lunchintag, men ack så nära naturen och åter med behörigt avstånd från varann!

Som avslutning med Unni Eriksdotter vid kyrkans fina flygel, sjöng vi tillsammans några av våra vackra sommarpsalmer.

Nästa “äntligen måndag”, se annonsering! Det blev en försenad “termin” som avslutas då. Men vi hoppas på, att vi får många måndagar att träffas  och trivas på, när det så småningom blir höst. Till dess har vi motat bort corona och förhoppningsvis kan vi få återgå till ett normalt levnadssätt.

Anna Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel