Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakten på Nynäshamns högsta topp

Lisa Lundin berättar om bestigningen av de högsta bergen i Nynäshamns kommun.

Första helgen i december promenerar vi med goda vänner, upp på kommunens högsta berg, Vinsberget på Käringbodahalvön. 67 meter över havet. Det är fin utsikt från toppen, man ser långt. Hela Nynäshamn och ända bort till Landsorts fyr.

Maken lägger snabbt ut ett trivselmeddelande på Facebook. Fem minuter senare kommer en kommentar: Nej, nej Vinsberget är inte kommunens högsta. Borgberget är högst! Borgberget. Aldrig hört talas om – kan det vara högst? Var ligger det? En koll på kartan visar att Borgberget finns! I norra delen av kommunen, nära Hemfosa. Det är 86,1 meter högt. Solklart högre!

Andra helgen i december är målet att bestiga kommunens högsta berg. Vi tänker ta det via Sörmlandsleden. Planen är att gå några kilometer norrut från Segersäng och sedan vika av åt väster och gå obanat på kompass. Redan vid sjön Tärnans utlopp får vi problem. Vatten står 25 centimeter över spången och hela våtmarken är översvämmad. Vi försöker balansera på en granstam som lägligt fallit över utflödet likt en bro! Tyvärr måste vi även här ge upp eftersom vår gran inte når fast mark på andra sidan. Klockan är nu 12 mitt i mörkaste december och det duggregnar. Men toppen lockar.

Nytt försök från Grödbyhållet. Men, älgjakt pågår. Vi ser jägare och skyltar överallt. Får leta efter en väg som inte är avstängd för jakt. Hittar ett smalt lerigt hjulspår och kör så långt vi vågar. Lite oroliga att vara för nära jägarna kliver vi ut och hojtar lite. Kompasskurs mot öster. Bitvis lite stigar från en skogsmaskin men mest sumpig, orörd skog med mossa, lav och lummer. Spännande!

Borgberget är ett fornminne med rester av en gammal borgruin och hela berget ligger i ett litet isolerat naturreservat. Gränsen till reservatet är nogsamt utmärkt med vita markeringar på träden med jämna och täta mellanrum. Intressant att detta lilla naturreservat är så väl avgränsat i naturen, trots att det inte ens finns någon stig dit. Promenerar upp. Fin och orörd känsla med ett litet röse på toppen.

Fika, foto och ut med vår bestigning på Facebook. Nu tar det tio minuter så får vi veta att det är fel topp. Borgberget är inte högst! En högre topp finns nära Stora Vika. Den toppen är 92 meter och namnlös får vi veta. Kartan ger inte heller besked.

Tredje helgen i december är målet att besegra kommunens högsta berg. Nu jäklar tar vi den, 92:an! Lätt och fin vandring runt kalkbrottet. Väg bort till en vändplan. Därifrån små splittrade stigar mot berget. Lite klättrande vandring upp på berget, men inga tecken på att det är Nynäshamns högsta punkt. Nu pirrar det lite i magen när vi lägger ut på Facebook att vi står på Nynäshamns topp. Vi får en del heja-rop som svar. Senare får vi veta att berget har ett namn: Smedkärrberg. Tack, Tobbe!

Så nu lever vi fortfarande i tron att vi varit på toppen av Nynäshamn, och har ännu inte blivit motsagda. Utsikten? Den är faktiskt mest och bäst från Vinsberget.

Lisa Lundin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel