Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jansson lägger ner extra krut inför VM

Skyttetalangen Henrik Jansson åker till Granada för att tävla i skytte-VM, 6–20 september. Nu börjar uppladdningen med VM–läger och extra träning.

Det har varit ett tävlingstätt år för lerduveskytten Henrik Jansson. Efter förra årets framgångar då han kom femma i den totala världscupen, tog VM–brons, utnämndes till årets skytt av Svenska skyttesportförbundet och, inte minst, tilldelades NP–plaketten för tredje gången, blev han i år uttagen till Svenska olympiska kommitténs, SOK:s, talanggrupp.

Att ingå i talanggruppen innebär att man får ekonomiskt stöd från SOK. Det betalar till exempel stora tävlingar, träningsläger och i viss mån även mat och hyra, allt för att idrottaren ska kunna satsa allt på sporten.

– Det har varit väldigt kul. För första gången har jag kunnat skjuta alla världscuptävlingar, säger Henrik Jansson.

Resultaten har hittills inte varit riktigt lika bra som förra säsongen men genom att delta i tävlingar på högsta nivå har han fått träna i de rätta miljöerna och samlat på sig viktiga erfarenheter.

Det är små marginaler i lerduveskytte. För att ta sig till final bör man träffa med minst 122 av 125 skott. Ibland räcker inte ens det. I årets VM tror Henrik Jansson att det kommer att bli extra tufft eftersom nationerna dessutom tävlar om kvotplatser till OS i Rio de Janeiro 2016.

– Alla kommer att skicka sina allra bästa skyttar och resultaten kommer att bli höga.

En kvotplats till OS skulle betyda mycket för Henrik Jansson, det är målet för hela hans skytte. Men även om han skulle skjuta till sig en sådan i VM är det inte säkert att det blir han som får åka. Kvotplatserna tillfaller nationen och när OS–truppen ska väljas ut är det de skyttar som är bäst just då som får representera Sverige.

Redan nu åker Henrik Jansson, tillsammans med de andra i VM–truppen, till Granada för ett träningsläger.

– Det blir startskottet för uppladdningen inför VM kan man säga. Vi ska känna på banorna och från och med nu kommer jag att lägga ner extra krut på träningen, säger han.

Han tränar mest på att skjuta men fysiken är också viktig. Bra kondition och styrka, framför allt i axlarna som utsätts för rekyler, påverkar skyttet och orken genom hela tävlingen. I slutänden kan det vara det som skiljer vinnaren från förloraren.

När det gäller den mentala biten är Henrik Jansson lugn.

– Jag är ganska stark mentalt. Jag klarar av störningsmoment bra och stressar sällan upp mig. Men jag ställer höga krav på mig själv och kan ibland pressa mig för hårt. Skjuter jag som jag ska, och som jag vet att jag kan, då kommer jag till final i VM.