Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättebrand skakade Nynäshamn

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

I januari 1975 rasade en stor brand mitt i Nynäshamn. Elden förstörde för byggnadens hyresgäster och det krävdes en storartad insats från brandkåren för att släcka den.

Annons

”De väldiga rökmolnen och lågorna kunde ses på långt håll, hela himlen blev upplyst”. Så skrev NP när man den 28 januari 1975 rapporterade om hur det gamla posthuset på Centralgatan 5 hade fattat eld ett par dagar tidigare.

Händelsen beskrevs som den största branden Nynäshamn hade haft sedan 1957. NP – som bara en vecka tidigare hade rapporterat om hur kommunens nyligen sammanslagna brandkår hade skött sitt första år som en enad enhet – berättade att 27 brandmän hade kallats in för att släcka elden.

Tre av brandmännen hade dessutom varit nära att brännas inne, men i sista stund klarat sig helskinnade ut från huset.

Då var de materiella skadorna större. Damfrisören Salong Monicas lokaler blev både rök- och fuktskadade och på HG-Bild förstördes inredning såväl som en del fotoutrustning.

Hos husets tredje hyresgäst, NP, fick reportrarna en ovanlig arbetsdag då de tvingades lägga skrivandet åt sidan för att i stället rädda artiklar från att brinna upp.

NP anger att ”värden för minst 1 miljon kronor gick till spillo vid branden, som dessutom förstörde kulturhistoriska värden”.

Fler nyheter från 1975

Under året väckte två stora företag Nynäshamnarnas engagemang: Nynäs Petroleum, som ville tredubbla sin verksamhet, och Vattenfall, som ville anlägga ett kondenskraftverk i Nynäshamn. Det hela borgade för heta debatter där det å ena sidan sågs som positivt att stora företag ville husera i kommunen, men där många å andra sidan roade sig för vilken miljöpåverkan det skulle ha.

Viaskolan införde ett faddersystem som skulle ”eliminera mobbing” (NP 4/2).

Fredagen den 21 mars åkte en kommunallians i hockey till USA (NP 21/3). Ett 40-tal spelare från Ösmo GIF och NIF flög till Detroit där de både hann spela hockey och se på en NHL-match mellan Detroit Red Wings och New York Rangers. Dessutom passade sällskapet på att uppleva saker vid sidan av rinken och man besökte bland annat Niagarafallen (NP 15/4). Till hösten skulle Ösmos hockeyherrar ingå i en annan kommunallians. Då slogs laget ihop med Sorunda IF. Nybildade Sorunda/Ösmo HC tog sin första tävlingsseger mot Tyresö/Hanvikens SK.

Första spadtaget till Nynäshamns gymnasium togs (NP 29/4).

På våren 1975 avrundade Sorunda IF:s handbolls-damer en strålande säsong. Laget förlorade inte en enda seriematch och vann division 5 i överlägsen stil (NP 23/5).

Arbetet med att anlägga stora ”stenbananer” på Stadshusplatsen startade. På höstkanten stod ”Banantorget” färdigt och senare under året fick torget även en sång (NP 4/7 och 7/11).

Sommaren 1975 var varm, väldigt varm. I NP den 8 augusti spekulerades det i om det ökade antalet sjukskrivningar under den föregående månaden hade berott på värmeböljan och i samma nummer berättade NP att de anställda på Teli fick ”ta ledigt utan lön med anledning av den olidliga värmen i fabrikslokalerna”. NP gav även råd för hur man skulle klara av värmen. De handlade bland annat om att dricka mycket vatten och att ta det lugnt. ”För övrigt bör vi inte klaga på värmen. Snart är hösten här igen”, fortsatte NP.

I oktober la Ösmos brandkår ned (NP 24/10).

I december gjorde den nybildade föreningen Ösmo simsällskap sin första tävling. Tävlingen arrangerades i Ösmo simhall och ”Det sattes klubbrekord på löpande band” (NP 16/12).

Källa: NP 1975