Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jazziga psalmer i Ösmo kyrka

Svenska Psamlmjazztrion framträdde i Ösmo kyrka.

Anmäl text- och faktafel

Onsdag den 30 juli framträdde Svenska Psalmjazztrion i Ösmo kyrka. En trio med fantastisk musikalitet och som visade sig vara herrar över sina instrument.

Trion består av Niklas Bodin, trummor, Jonathan Fritzén, piano och Martin Östholm, bas. Trion har samarbetat i femton år. De känner varann utan och innan. Bland annat märker man det tydligt i deras improvisationer av de olika melodierna. Den ena vet precis vad den andra “vill”. Som titeln säger, så arrangerar man om kända psalmer till jazzversion.

Trion inledde sin konsert med en version av “Tryggare kan ingen vara”. Tänk er psalmen i en stilla jazzversion. Vackert och annorlunda vill jag säga.

Melodi nr två missade jag tyvärr titeln på och jag lyckades inte heller kunna tolka melodislingan i mitt huvud. Sorry, sorry!

Melodi nummer tre däremot, kände man till mycket väl.”Ovan där” heter den. Den svängde härligt och varför satt man inte framför en gospelkör med det här kompet?

För cirka ett och ett halvt år sedan bestämde sig trion för, att “man kanske skulle försöka tolka lite annan musik än psalmer”. De beslutade sig för att tolka Bach. Här bjöd de oss på “Air”, det är ju underbar musik, så även här i trions version så klart. “Menuett i G-dur”, menuett är ju medryckande.

Så tyckte även Bach. Jag såg framför mig de vackra damerna i sina krinoliner mjukt dansa fram i menuetten. Inspirerad av italienska tongångar skrev Bach en “Variation i A-moll”. Ja, inte var det mollstämning, nej, det var glatt och uppsluppet i det här framförandet. Improvisation vill jag kalla det hela.

“I denna ljuva sommartid” framfördes med stor värdighet. Jag kan inte få fram några andra ord.

Som sista stycke hör vi “Pärleporten”. Denna jazzversion bär vi med oss resten av kvällen. Den melodin “sitter”, eller hur? Jag såg pärlor ur en annan synvinkel än vid porten. Pärlorna “rann” ur pianistens fingrar.

Naturligtvis fick vi ett extranummer, som vanligt bjuds det från stora musiker. Niklas berättade: “För fjorton år sedan arrangerade vi den allra första psalmen. Det blev Blott en dag, ett ögonblick i sänder”. Åhörarna fick nu som allra sista nummer höra den av trion. Även den psalmen framförd med stor skicklighet i en lugn och fin takt.

Till sist lite “upplevelsefakta”. Här har vi lyssnat till en suverän pianist. Hur många fingrar har han? För honom måste det kännas underbart att få hantera denna fina flygel, som är en gåva till Ösmo kyrka av en före detta församlingsbo, John Sandblom. Flygeln invigdes vid en ceremoni i kyrkan i februari 2019. En mycket fin gest från denne man.

Basinstrumentet i trion hanteras på ett “stående” slående sätt. Trummorna övervägde hela trion, med en otrolig hantering av Niklas. Det här var verkligen en minnesvärd avslutning av “sommarkvällsmusik” i Ösmo kyrka.

Anna Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel