Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julkalender spelades in i Ösmo

Järnåldershuset i Ösmo kommer att visas i tv-rutorna i jul. Filmteamet, som nu producerar årets julkalender, filmade i Körunda under onsdagen.

Annons

Filmandet skedde under en viss sekretess.

– Under dagen har vi arrangerat en liten marknad och skådespelarna har mjölkat getter utanför långhuset, avslöjade Caroline Landerberg som är projektledare för produktionsbolaget Thelma/Louise.

Bolaget har tidigare producerat tv-serien Historieätarna. Järnåldershuset med sina närmaste omgivningar kommer att ses i det första eller andra avsnittet i årets julkalender på SVT.

Årets upplaga av julkalendern blir en historielektion om barnens historia i 24 delar som börjar från år 1015 och slutar i nutid. Historieätarnas radarpar Erik Haag och Lotta Lundgren spelar de flesta av vuxenrollerna.

– Avsnitten följer de fyra årstiderna, berättade Caroline Landerberg.

Allkonstnären och nynäshamnaren Jan Mellring, som byggde järnåldershuset 1998, höll ett öga på inspelningarna i Körunda.

– Jag har lånat ut mina laggar till filmteamet, berättade han för NP.

Det är samma skidor av urgammalt snitt som han tävlar med i Asaloppet, ett historisk skidlopp som brukar arrangeras i Körunda i slutet av februari.