Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kafé med hjärta är nyast i centrum – "Det här är en dröm som blir sann"

Delimakarna är det nyaste kaféinslaget i Nynäshamns centrum. Här är affärsidén god kafémat – och att ta hand om både kunder och personal lite extra.

Hon har haft öppet sedan den 22 november, Anna Torstensson, som har tagit över den gamla Svens leksaker-lokalen efter att 96 kvadrat stängde.

– Det här är en dröm som blir sann för mig personligen. När vi flyttade hit för fem år sedan gick jag förbi lokalen när Svens hade flyttat ut och drömde om ett kafé. Nu fick jag chansen! Jag har startat kaféet som jag själv har saknat, säger hon.

Kaféets tidigare inredning är nu kompletterad med secondhandprylar. I glasdiskarna trängs fikagodsaker, både inköpta och hemlagade, inte sällan med lite kluriga namn (vad sägs om en p-rulle, i stället för en punschrulle/dammsugare?). Menyn kommer att varieras efter vad som finns hemma och efter säsong, vilket är en del i företagets miljötänk, berättar Anna Torstensson.

Delimakarna inte är vilket kafé som helst. Det framgår tydligt av en stor skylt vid kassan: "Kära kund! Delimakarna är ett företag som även erbjuder rehab, arbetsträning och språkträning mm. Vi tänker därför lika mycket på vår personal som på er!".

Kaféet ingår i ett socialt arbetskooperativ, där den som behöver arbetsträna med handlednig kan få jobb. Det kan handla om nyanlända som behöver språkträning, unga som vill komma in på arbetsmarknaden och som kanske behöversocial träning och människor med olika typer av funktionshinder. Kommuner, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen köper rehab och arbetsträningstjänster av företaget, med Anna Torstenssonsom handledare.

– Det ger så mycket positivt, man kan till exempel få influenser i köket från olika håll i världen på det här sättet. Sen är det ju förstås världens roligaste att se människor växa, säger hon.

Delimakarna ingår i det sociala företaget "Textilmakarna" i Västerhaninge, som nu har växt och har verksamhet inom flera olika områden. Nu finns till exempel också Prylmakarna, It-makarna och Hundpasset.

– Men de saknade mat- och kafédelen. Nu finns den här i Nynäshamn!