Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalkbrott i Stora Vika får tömmas på vatten – eventuella flodkräftor kan flyttas

Kalkbrottet i Stora Vika får avvattnas. Det har mark- och miljödomstolen i Nacka beslutat.

Annons

Mark och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt har på tisdagsfermiddagen meddelat sin dom gällande företaget Stora Vika Kalkbrottet AB:s ansökan om att få tömma den vattenfyllda södra delen av kalkbrottet i Stora Vika.

Enligt domen får företaget tillstånd att tömma brottet, fortsättningsvis leda av tillrinnande yt- och grundvatten samt anlägga och bibehålla "erforderliga anordningar" för tömning och bortledning av vattnet.

I villkoren står att "rörledningen för bortledning av vatten från kalkbrottet ska vara försedd med galler" för att "förhindra överledning av fisk till Fållnäsviken". Det står också att Stora Vika Kalkbrottet innan man avleder vattnet ska inventera om flodkräfton finns i brottet. Om sådana påträffas ska detta anmälas, så att myndigheter kan ställning till om dessa kan flyttas till en annan plats.

I domen står också att Stora Vika Kalkbrottet AB har tre år på sig att avvattna kalkbrottet.

För dig som är prenumerat eller Plus-kund: Fridlyst flodkräfta kan stoppa torrläggning av brottsjön i Stora Vika – "Så rödlistad att nästa steg är utdöd"

Läs även: Rättegång om tömning av kalkbrottet hölls i Nynäshamn – parterna är oeniga