Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalvande kviga låg död i hagen – ägaren får betala böter

En ung ko som var dräktig dog i hagen när hon födde sin kalv. Ägaren upptäckte inte att hon saknades förrän djurskyddsinspektörerna hörde av sig.

En lantbrukare får betala 10 000 kronor i företagsböter plus dagsböter på 11 000 kronor för att ha brutit mot djurskyddslagen på flera sätt.

Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer fick tips om en död ko i en hage. När inspektörerna kom dit hittade de en död kviga (en ung ko), och under henne låg en död kalv.

Utredningen visade att ägaren inte hade haft tillräcklig uppsyn över sina kor. Hen hade till exempel inte saknat den kalvande kvigan på två dagar. Södertörns tingsrätt slår i domen fast att lantbrukaren hade kunnat lindra eller förkorta kons lidande om hen hade haft koll på att hon var borta.

Djurskyddsinspektörerna hittade även fler försummade djur på gården. Några kor var alltför magra, och flera kor hade förväxta klövar som behövde verkas, alltså skäras till. Några klövar hade vuxit så mycket att de hade vridit sig.

Flera kor hade också gödsel i pälsen som borde ha tagits bort. Några hade också pälslösa fläckar på kroppen. Djurägaren hade inte kontaktat en veterinär för att åtgärda fläckarna.

Åklagaren ville se lantbrukaren dömd för djurplågeri. Men tingsrätten skriver i domen att agerandet troligtvis inte har orsakat lidande utan mest obehag för djuren. Undantaget är kvigan som födde sin kalv i hagen och dog.

Lantbrukaren får förutom dagsböter och företagsböter på totalt 22 000 kronor betala sina rättegångskostnader själv och ska också betala de lagstadgade 800 kronorna till brottsofferfonden.