Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD: Äldres behov ska prioriteras under hela mandatperioden – inte bara när det närmar sig val

Redan tycks regeringspartiet Socialdemokraterna vilja glömma den här mandatperioden vad gäller äldrefrågorna, skriver tre kristdemokrater.

Redan tycks regeringspartiet Socialdemokraterna vilja glömma den här mandatperioden och i stället ställa ut löften om nästa. Det är lätt att förstå dem – för på område efter område har regeringen misslyckats.

1 maj kom beskedet att Socialdemokraterna vill diskutera höjda pensioner i pensionsgruppen. En diskussion om hur vi kan stärka ekonomin för grupper som arbetat ett helt liv och ändå får för lite i pensionskuvertet välkomnar vi kristdemokrater. Vi har nämligen i budget efter budget föreslagit kraftiga förbättringar för pensionärer: Vi har drivit och finansierat ett fullständigt borttagande av skillnaden i beskattning mellan pension och lön (den så kallade pensionärsskatten). Vi har föreslagit en flerdubbelt större satsning än regeringen på höjt bostadstillägg – höjt tak till 7 500 kronor och en höjning av den del som alla med BTP får oavsett hyra med 500 kronor för ensamstående och 300 kronor för sammanboende. Vi vet att detta spelar stor roll för enskildas, inte minst äldre kvinnors, ekonomi och för möjligheten att flytta till ett anpassat boende. Kristdemokraterna har i pensionsgruppen också drivit krav om förbättringar för de sämst ställda pensionärerna.

Att Socialdemokraterna nu dinglar med nya löften framför väljarnas ögon måste ses i ljuset av att man denna mandatperiod inte gjort tillräckligt för äldre. Skillnaden i beskattning mellan pension och lön är inte borttagen. BTP har inte höjts tillräckligt. Regeringen har därtill infört en särskild löneskatt på alla äldre som vill fortsätta jobba efter 65 år.

Så när vi kanske mer än någonsin har behövt dessa erfarna socialsekreterare, lärare, barnskötare, hantverkare och sjuksköterskor har det lags en extraskatt på att ha dem anställda!

Det går alltid att ställa ut nya löften – men för att långsiktigt kunna säkra pensionerna krävs också en stark jobbpolitik. En särskild löneskatt på äldre motverkar jobb. Och regeringen är ljusår ifrån att nå sitt viktigaste vallöfte: EU:s lägsta arbetslöshet.

När äldreminister Åsa Regnér nyligen lämnade regeringen så uttryckte hon sin besvikelse över att hon och regeringen inte prioriterat äldrefrågorna. Det är lätt att förstå vad hon menar. Reformer inom äldreomsorg och sjukvård för äldre har varit blygsamma. Flera tidigare reformer har lagts ned eller löpt ut, som utbildning för omsorgspersonal och satsningar mot demens.

Samtidigt har regeringen stått passiv när vårdköerna fördubblats och äldre ofta drabbats värst. På akutmottagningarna är situationen särskilt besvärlig för äldre över 80 år. Där får nu var tionde äldre vänta över åtta timmar – en kraftig ökning.

Behoven av äldreboenden är mycket stora. Stefan Löfven sade sig för två år sedan vara beredd att överväga Kristdemokraternas förslag om att alla över 85 själva ska få avgöra när det är dags att flytta till ett anpassat boende. Sedan dess har inget hänt. Frågan om äldreboenden har prioriterats ned.

Över 4 500 personer får nu vänta längre än tre månader efter att man fått beslut om särskilt boende, och bristen riskerar att öka kraftigt vid nuvarande prognoser.

Visst ligger Nynäshamn bra i jämförelse med många andra kommuner, vilket innebär att kommunen inte tillhör de 10 procent som rapporterar längst väntetider i landet. Det är vi glada för, men med tanke på det ökande antalet äldre kan läget snabbt förändras.

Skillnaderna i beviljade insatser är betydligt stora över landet: i vissa kommuner har 67 procent av de äldre över 85 antingen särskilt boende eller hemtjänst mer än 50 timmar per vecka. I andra kommuner är den siffran så låg som 17 procent.

Nu krävs förändring och att de äldres behov prioriteras under hela mandatperioden, inte bara när det närmar sig val. Det kräver en regering med starkt kristdemokratiskt inslag.

Jakob Forssmed (KD), äldrepolitisk talesperson

Antonella Pirrone (KD), gruppledare i kommunfullmäktige Nynäshamn

Noomi Hertzberg-Öberg (KD), ledamot i socialnämnden Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel