Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kevin Eriksson är både jagad och på jakt i år

I helgen börjar VM i rallycross. För första gången ställer Kevin Eriksson från Ösmo upp i FIA World Championships huvudklass. Han ska även försöka försvara sin titel i de skandinaviska mästerskapen.

Kevin Eriksson vann litesklassen i VM 2014 och slutade tvåa 2015. I år får 19-årige Eriksson chansen i supercars.

– Det ska bli hur kul som helst att få köra mot de allra bästa i världen. Det kommer att bli tufft men jag tror att det kommer att gå bra.

Kevins pappa Andréas Eriksson, som också chefar över OMSE-teamet, lägger i år mycket krut på den amerikanska rallycrosserien GRC, där han nu ska hjälpa bilmärket Honda, i stället för Ford, att plocka poäng och synas. Det gör att han i år vågar satsa på de två lovande men unga förarna Kevin och hans nya stallkamrat Niclas Grönholm i VM.

– Vi tänker att vi ska utbilda nästa generations förare och har därför inga ambitioner, förväntningar eller krav i år. Inte än, den dagen kommer. Jag tror ju i och för sig att Kevin kan skrälla och göra väldigt bra ifrån sig ändå, säger Andréas Eriksson.

Niclas Grönholms pappa, Marcus Grönholm, är också han en före detta stjärna i både rally och rallycross. Numera är han team manager för OMSE.

– Jag och Niclas känner varandra ganska bra från när min pappa och Marcus Grönholm körde mycket ihop runt 2008 till 2012, så vi växte upp tillsammans och var med på tävlingar, säger Kevin Eriksson.

Som segrare i litesklassen fick Kevin fick i fjol chansen att tävla i en supercartävling i VM. Då slutade han trea. Men han vill ändå inte skruva upp förväntningarna.

– Det är ett tufft år i år med många nya meriterade namn. Det känns som det kan vara tio stycken som kan vara med och slåss om segern. Petter Solberg har ju vunnit två VM-titlar i rad, så han kommer ju vara farlig, det vet man.

– Sedan kommer en sådan som Sebastian Loeb in. Han har vunnit rally-VM nio gånger, säger Kevin Eriksson.

I VM och i de skandinaviska mästerskapen får Kevin två olika roller.

– I RallyX Nordic är det jag som är den jagade, jag vann förra året och alla vill ju slå mig. Sedan får jag åka VM också och där är jag den som jagar de andra. Jag har ingen press där, men de som har kört förut känner kanske lite press från oss nya. Det är nog bra att jag får prova på båda varianterna.

I USA kör Kevins lillebror Oliver Eriksson i litesklassen. Han ska försöka försvara fjolårets seger. Nyligen landade han ett sponsorkontrakt med Red Bull som gör honom till proffsförare, mer eller mindre, redan vid 17 års ålder.

Serierna RallyX Nordic och Global Rallycross (GRC) startar den 5 maj respektive den 21 maj.