Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kö till skuldrådgivare växer

Ärendena till skuldrådgivaren i Nynäshamn ökar för varje vecka. Mest utsatta är arbetslösa unga. Nästa vecka erbjuds dessa unga en tvådagarskurs i att bli ekonomismarta. Målet är att de ska bli medvetna konsumenter.

I augusti i år stod 106 personer i kö till ett besök hos budget- och skuldrådgivaren i Nynäshamns kommun. De skuldsatta finns i alla grupper, men mest utsatta är unga arbetslösa. Som en del i kommunens förebyggande arbete anordnas Ekonomismart i Nynäshamn, en kurs som är riktad till unga arbetslösa. 

– De tjugo platserna är vikta för unga som uppbär försörjningsstöd i Nynäshamn. Syftet är de ska få verktyg för att bli medvetna konsumenter, säger Linda Olofsson, budget- och skuldrådgivare i Nynäshamns kommun.

Överskuldsättning är väldigt vanligt i dag, säger hon.

– Det är vanligare än en förkylning. Det är oerhört lätt att få nya krediter, och man tar nya krediter för att lösa de gamla. Det går att leva så ett tag, men vid en förändrad livssituation som arbetslöshet eller skilsmässa klarar man inte ekonomin längre. Många stoppar huvudet i sanden. Ofta är det kopplat till psykisk ohälsa, säger hon.

Kursen tar upp vardagsekonomi, konsumenträtt, boendefrågor, försäkringar, krediter, överskuldsättning, reklam och marknadsföring. Att vara ekonomismart innebär att vara bättre rustad för att hantera ekonomiska problem vid till exempel arbetslöshet, säger Katrin Rundström, projektledare för Ekonomismart i ett pressmeddelande.

– Många unga har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det gör dem extra utsatta. Kursen anordnas i förebyggande syfte, att hjälpa unga att bli medvetna konsumenter, säger Linda Olofsson.

Överskuldsättning är ett stort problem som kostar samhället 30-50 miljarder om året. Ungefär 1 000 unga per år beräknas få ta del av kursen, som är kostnadsfri för kommunerna.

Utbildningen hålls på Folkets hus i Nynäshamn den 26-27 november. Bakom initiativet står Konsumentverket, Finansinspektionen, Allmänna arvsfonden och Folkuniversitet.