Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunala nämnder ändras efter nyår

Från kommande årsskifte, och fyra år framåt, är det en delvis ny uppsättning politiker som ska styra i de kommunala nämnderna. Helt nytt är att Sverigedemokraterna har ordinarie ledamöter i samtliga nämnder, utom i valnämnden.

Det var vid kommunfullmäktiges decembermöte som alla nämndledamöter skulle väljas. Och en lång rad andra uppdrag tillsättas.

Inför valet hade alla partier möjlighet att nominera sina företrädare till alla tillgängliga platser. Därefter tog valberedningen, ledd av Liselott Vahermägi (S) och Agneta Tjärnhammar (M), fram ett förslag för varje nämnd och till alla andra uppdrag.

De socialdemokratiska och moderata toppnamnen i styrelser och nämnder är i stort sett de vi vant oss vid under den gångna mandatperioden. Men där slutar också likheten.

Den stora skillnaden från tidigare är att Sverigedemokraterna (SD) nu tar plats i alla kommunala nämnder, med undantag för valnämnden, som bara har fem ledamöter.

Det blir många nya namn att lära sig. I kommunstyrelsen är 5 av 11 ledamöter nya, i socialnämnden 6 av 11, i barn- och utbildningsnämnden 7 av 11, i kultur- och fritidsnämnden 8 av 9, i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 7 av 11 och i valnämnden är 4 av 5 ledamöter nya.

I vidstående uppräkning finns enbart de ordinarie ledamöterna med, inte ersättarna. Men till varje ordinarie plats finns också en ersättare, och även där finns många nya namn.

Om nu (SD) fått plats i alla nämnder, så har Sorundanet (SN) inte en enda plats, vare sig som ordinarie ledamöter eller som ersättare. Partiet hade vid fullmäktigemötet den 9 december inte med någon av sina företrädare på nomineringslistorna, utan finns nu bara i kommunfullmäktige med tre mandat.

Det märks tydligt att (S) har tappat fyra mandat. I kultur- och fritidsnämnden har ordförandeskapet övergått till Miljöpartiet och Catrine Ek, och i socialnämnden har Roland Junerud (S) fått släppa vice ordförande-posten till Bernt Månsson (MP).

Att Anna Ljungdell (S) och Daniel Adborn (FP) skulle fortsätta som kommunalråd, och Harry Bouveng (M) som oppositionsråd, var i stort sett givet. Men den sista oppositionsrådsplatsen, på halvtid, drogs till sluten omröstning sedan (SD) fört fram en egen kandidat som ställdes mot valberednings förordade Miriam Malm (V).

I debatten inför valet framförde (SD) att man som parti var större än (V), och att (V) knappast kunde vara ett oppositionsparti och samtidigt stödtrupp till (S).

Men med röstetalen 25 för, 5 emot och 11 blanka kunde Miriam Malm (V) väljas till oppositionsråd.

Å andra sidan har varken Malm eller (V) någon ordinarie plats i kommunstyrelsen. Däremot två ersättarplatser, som ger en viss insyn i den ”kommunala regeringen”.